Onderzoek naar chirurgische ingreep bij ziekte van Ménière van start

In juni 2021 is een nieuwe studie naar twee verschillende operaties bij de ziekte van Ménière gestart. In de studie worden twee operaties met elkaar vergeleken. Patiënten met de ziekte van Ménière die niet voldoende reageren op medicijnen of injecties in het oor, komen in aanmerking voor deelname.

Twee KNO-artsen voeren de operatie tegelijk uit. Vlak voor de beslissing welke operatie er gedaan wordt, verlaat de arts die de patiënt terugziet na de operatie de operatiekamer. Op die manier blijven zowel de patiënt als de arts die de patiënt terugziet, geblindeerd. De patiënt wordt vervolgens een jaar gevolgd. Patiënten die in aanmerking komen voor deelname (zie lijst met deelnemende centra) kunnen zich met een verwijsbrief melden bij een van de dertien deelnemende centra.

Op dit moment zijn de inclusies geopend in het HagaZiekenhuis. Naar verwachting starten het LUMC, HMC, Medisch Centrum Leeuwarden, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Maastricht UMC+ snel met inclusies. Andere centra starten hier op termijn ook mee.

Meer informatie is te vinden opHagaziekenhuis/ménière

Deelnemende centra

Deelnemende centra
Beatrix Ziekenhuis, Gorinchem
Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Gelderse Vallei Ede-Wageningen
Gelre Ziekenhuizen - Apeldoorns Duizeligheidscentrum
Haaglanden Medisch Centrum
HagaZiekenhuis Den Haag
Isala Zwolle
Leids Universitair Medisch Centrum
Maastricht UMC
Medisch Centrum Leeuwarden
Radboud UMC
UMC Utrecht
Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Publicatiedatum: 04 juli 2021