Nieuw boek over tinnitus: (h)OREN(dol)?!

De schrijver prof. dr. Annick Gilles geeft antwoord op allerlei vragen over tinnitus. Door goed onderbouwde antwoorden kan het bij de lezer angsten en zorgen wegnemen. Indirect draagt het zo bij aan het verlagen van tinnituslast. In het boek maakt Gilles duidelijk wat wel en niet werkt bij tinnitus en welke mogelijke behandelingen er bestaan. Ondanks dat het nadrukkelijk niet geschreven is als zelfhulpboek geeft ze wel advies. Ook vertellen vier tinnituspatiënten over hun ervaringen en hoe het is gelukt om positiever in het leven te staan.

Het boek omvat correcte en begrijpelijke antwoorden op de vele vragen waarmee tinnituspatiënten worstelen.​​
  • Is tinnitus gevaarlijk?
  • Is het mogelijk mijn tinnitus op te meten?
  • Is er altijd een oorzaak te vinden?
  • Is tinnitus erfelijk?
  • Zal mijn tinnitus almaar verder blijven toenemen?
  • Kan de tinnitus ooit nog volledig verdwijnen?
  • Waar en wanneer moet ik mijn gehoor beschermen?
  • Bestaat er medicatie voor tinnitus?
  • Kan een gehoorimplantaat tinnitus oplossen?

Op zoek naar antwoorden

Dit zijn enkele, maar een aantal van de vele vragen waarmee tinnituspatiënten worstelen. Door de nauwe contacten met duizenden tinnituspatiënten gedurende de afgelopen jaren, werd één ding duidelijk: mensen zijn, in de eerste plaats, op zoek naar antwoorden op de talrijke vragen die de tinnitusklacht teweegbrengt. Deze vragen gaan vaak gepaard met ongerustheid en angst, waardoor er al snel willekeurige online informatie wordt geraadpleegd. De informatie op internet is zonder nuance. Soms zelfs incorrect en in alle gevallen  onvoldoende op maat van de individuele patiënt. Het niet vinden van antwoorden of de nodige ondersteuning geeft aanleiding tot nog meer vragen, bezorgdheden en angsten. Sneller toegang kunnen krijgen tot correcte en effectieve adviezen is belangrijk.

Kennis van tinnitus belangrijk

Het verkrijgen van meer kennis van de totstandkoming van tinnitus, welke zaken er invloed op uitoefenen en waarom de tinnitus en de bijkomende last kan variëren in de tijd, leidt tot de mogelijkheid om je situatie als patiënt een plaats te geven. De zorgen en angsten kunnen hierdoor verminderen, waardoor de last van de tinnitus sterk kan afnemen. 

Bestaat er een kant-en-klare, snelle oplossing voor tinnitus?

Nee. Tinnitus is een complex symptoom met vele mogelijke oorzaken, vaak gepaard met verscheidene bijkomende problemen, en heeft bijgevolg ook verschillende behandelingsmogelijkheden die zeker niet altijd voor iedereen van toepassing zijn en/of in staat zijn de klacht volledig weg te nemen. Maar het is wel zeker dat tinnitus geen constante last hoeft te zijn of te blijven. Er bestaat in de meeste gevallen een mogelijkheid om die last te verminderen. Inzicht rond het symptoom tinnitus vormt de basis om een verlichting te realiseren. Het is bewezen dat een betere kennis over het ontstaan en de onderliggende mechanismen van tinnitus, een voorwaarde is tot betere begeleidings- en therapieresultaten. 

Dit boek draagt bij aan dergelijke inzichten, wat op zichzelf reeds therapeutisch kan werken. Het boek vervangt uiteraard geen gespecialiseerde en geïndividualiseerde tinnitusbegeleiding, maar vormt een bijkomende houvast en ondersteuning in dergelijk traject. Tevens kan het een handige ondersteuning zijn voor hulpverleners (zoals huisartsen, neus-, keel- en oorartsen, audiologen, psychologen, psychiaters en kinesisten) die in contact komen met tinnituspatiënten en hen van correcte adviezen wensen te voorzien.

De inhoud van dit boek is gebaseerd op de laatste innovatieve wetenschappelijke inzichten, maar dan gebracht in een begrijpelijke taal. De wetenschappelijke referenties zijn steeds toegevoegd.

Bestellen


Het boek is bij de uitgever te bestellen. Binnenkort is het verkrijgbaar bij de boekhandel en Bolc.om.

Hoorzaken schreef er een recensie over.

Publicatiedatum: 21 juni 2022