Myrthe heeft surfersoren: een ervaringsverhaal

Het was kerst 2019 toen Myrthe van Doesburg (35) met haar man en schoonouders de zon opzocht om te genieten van een paar dagen zeilen, duiken en wakeboarden. Sporten die ze al jarenlang met veel plezier beoefende. De laatste twee dagen kreeg ze last van oorontsteking. “Kan gebeuren, dacht ik. Ik had er eerder nooit last van gehad.” Maar er bleek toch iets anders aan de hand te zijn.

Ze kreeg druppels, een antibioticakuur en haar oor werd uitgespoten, na een bezoek aan de huisarts. Maar in plaats van dat het beter ging, namen de klachten alleen maar toe. “Een oor zat helemaal dicht, het andere bijna helemaal.”

‘Je hebt een surfersoor’

Na een week of zeven kwam Myrthe bij een KNO-arts in haar woonplaats Amsterdam, Eize Wielinga. “Die zei meteen: je hebt een surfersoor. Daar had ik nog nooit van gehoord. Maar het klonk niet onlogisch met mijn sportverleden. Eén van de mogelijke verklaringen voor een surfersoor is dat je lichaam probeert om je trommelvlies te beschermen tegen het vele water door op het oorbot bultjes - verhardingen - te laten ontstaan. Mooi dat je lijf zoiets doet, maar wel onhandig.”

Publicatiedatum: 16 januari 2023