Meer onderzoek nodig voor kinderen met oorsuizen

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen last hebben van tinnitus. Wat de gevolgen voor hen zijn weten we eigenlijk niet. Daarom heeft het Oorfonds via een crowdfundactie 15.000 euro opgehaald voor onderzoek naar tinnitus bij kinderen. KNO-artsen geven aan weinig kinderen met tinnitus te zien in de praktijk. Drs. Diane Smit (KNO-arts UMC Utrecht) geeft aan bij de NOS: "Het is van belang om een methode te ontwikkelen en zo te onderzoeken hoeveel last kinderen hebben van oorsuizen. Zo is ook de grootte van het probleem in kaart te brengen." Dat is belangrijk, want kinderen kunnen niet altijd precies omschrijven wat ze voelen en ervaren.

Bron: NPOradio1

Over de oorzaak van oorsuizen bij kinderen heeft Smit een aardig idee. "Waarschijnlijk hetzelfde als bij volwassenen. Gehoorverlies is een van de belangrijkste risico's voor het krijgen van oorsuizen en tinnitus komt dan ook vaker voor bij kinderen met gehoorverlies." Dat zit zo, licht ze toe: "Als je minder hoort, verandert er iets in de prikkelverwerking via de zenuwen richtingen het brein; de hersenschors. Daar vindt dan overmatige activiteit plaats. Dat kun je horen en heet tinnitus."

Muziek

En hoe die kinderen dan aan gehoorschade komen? "We weten dat je gehoorschade kan krijgen als je heel lang, of juist kort en hard, wordt blootgesteld aan muziek. Kinderen of jongeren luisteren vaak via een koptelefoon naar muziek. Het is lastig om te zeggen of gehoorschade bij kinderen komt voor het gebruik van koptelefoon en hoe schadelijk dat precies is, maar lang niet iedereen is zich bewust van het risico dat je loopt als je te lang of te hard naar muziek luistert." Hier vind je tips om de oren van je kind te beschermen.

Lees ook:

Publicatiedatum: 29 november 2023