Leven en werken met slechthorendheid: van energielek naar energie-gever

Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, deelt via haar meest recente column opnieuw haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij nog beter kan (samen)werken. Dit keer over hoe je kan groeien: van energielek tot energiegever.

Wat mij opvalt als ik met werkgevers, leidinggevenden en mensen met gehoorverlies binnen bedrijven samenwerk, is dat in het vastlopen met gehoorverlies zoveel te leren en te vernieuwen valt. Het aangaan van de tegenslagen is trainen en volharden. Dit is niet altijd gemakkelijk. Het boek van Holiday moedigt aan om ieder obstakel tegemoet te treden met creativiteit en inventiviteit.

Rumoerige werkomgeving

Vanuit nieuwsgierigheid omgaan met tegenslagen, brengt ontwikkeling. Zoals bij Len. Zij werkt in een omgeving met voortdurend overleggende collega’s plus veel apparaten die continu geluid produceren. In deze heksenketel loopt ze op haar tenen en komt niet meer toe aan haar sociale leven. Zij merkt aan haar lijf dat het zo niet langer gaat. Dit vindt zij confronterend. Zij maakt zich zorgen en vraagt mij om mee te denken. We staan stil bij haar gevoel van teleurstelling. “Ik zou zo graag sterker willen zijn”, zegt zij.

Kansen

We bestuderen haar obstakels en kijken naar de kans die erin besloten ligt. Ik nodig haar uit om te delen welke innerlijke hulpbronnen zij kent. Hoe en waar zij vitale kracht voelt en ervaart. Zwemmen in open water geeft haar energie, maar dit heeft zij al een poos niet meer gedaan. We doen lichaamsgerichte oefeningen om uit te vinden hoe zij gehoor kan geven aan haar intuïtie en grenzen. Dan herinnert zij zich dat zij dol is op tekenen. Deze twee vergeten hobby’s brengen haar bij haar humor en veerkracht en geven haar de moed om de vragen over haar werk aan te gaan.

Helpende opties

Met haar leidinggevende gaan we in gesprek over de impact die werken in rumoer heeft met gehoorverlies. Voor de leidinggevende is dit nieuw en verrassend. Deze nieuwe kennis geeft ter plekke meer begrip. We brainstormen en komen uit op deze helpende opties:

  1. Het regelen van afwisselend werken in een rustige ruimte.
  2. Het finetunen van het hoortoestelprogramma voor verstaan in rumoer, waardoor de bijgeluiden minder storend zijn.
  3. In overleg met haar team zet Len haar gehoorapparaten regelmatig zacht om aan haar eigen projecten te werken. Zij zet dan een vlaggetje op haar bureau als zij niet gestoord wil worden. Haar collega’s weten dat als zij haar nodig hebben ze haar kunnen bereiken, want haar mobiele telefoon staat op trillen: dat signaal voelt zij altijd.

Len ziet dat er in dit ‘obstakel’ deuren te vinden zijn die zij kan openen. Dit is voor haar een nieuwe mindset. Zij ervaart hoe een energie-lek een energie-gever kan worden.

Leven en werken met gehoorverlies. Hoe kan het wél?

Bij Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, is het glas halfvol. Elke vraag of dilemma is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan. In Hoormij Magazine deelt zij haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij (nog) beter kan functioneren en (samen) werken. Zowel privé als in je werk. Meer weten? www.hooridee.nl of stel een vraag via info@hooridee.nl

Publicatiedatum: 31 mei 2022