KNO-arts dr. Josine Widdershoven: ‘Kinderen met tinnitus verdienen meer aandacht’

“Kinderen met tinnitus zien we weinig in de KNO-praktijk”, vertelt dr. Josine Widdershoven, KNO-arts MUMC+. “Maar mijn gevoel zegt dat het vaker voorkomt dan dat we denken. Alleen wordt er bij kinderen nauwelijks onderzoek naar gedaan. Kinderen kunnen het misschien moeilijker onder woorden brengen. Ze kunnen niet altijd precies omschrijven wat ze voelen en ervaren. En daarbij is het ook van belang dat de volwassenen in hun omgeving het natuurlijk ook moeten ‘horen’ en begrijpen wat ze willen uitleggen.”

Tekst Marjolijn Dekker

In het geval van Jasper hoort zijn moeder hem écht en wil voor hem vechten. Josine Widdershoven: “Helaas is dat niet altijd zo. Het komt ook nog steeds voor dat een huis- of kinderarts niet (goed) weet wat tinnitus is. Ik denk zelfs dat er ook KNO-artsen en audiologen zijn die niet zo bekend zijn met tinnitus bij kinderen. Simpelweg omdat we er niet veel over horen. En we vragen er ook niet genoeg naar denk ik.”

Combinatie van factoren

Ze vervolgt: “Bij de meeste kinderen die ik ken, is er niet alleen tinnitus, maar ook een verhoogde geluidsgevoeligheid (hyperacusis) en vaak ook een verhoogde prikkelgevoeligheid. Niet alleen voor auditieve prikkels, maar ook voor visuele prikkels, zoals je bijvoorbeeld ziet bij autisme of ASS. Het lijkt alsof het meer voorkomt bij kinderen met aangeboren gehoorverlies of gehoorverlies op jonge leeftijd (denk aan oorontstekingen). Maar het zou ook kunnen dat we het daar meer zien, omdat zowel ouders als dokters meer gewend zijn om bij deze kinderen naar ‘oorklachten’ te vragen. Net zoals bij Jasper gaat het vaak gepaard met slaapproblemen. Dit kan een dubbel effect hebben: ze gaan slechter slapen door de geluiden die ze horen én hebben meer last hebben van de geluiden, omdat ze vermoeid - en dus sneller overprikkeld – zijn. Een vicieuze cirkel.

Media-aandacht

Er zou meer aandacht voor moeten komen, bijvoorbeeld door de media, vindt Josine Widdershoven. “Door er aandacht aan te besteden, zoals met het verhaal van Jasper, kun je denk ik veel mensen bereiken. En hopelijk wordt er in de toekomst meer onderzoek naar gedaan, zodat wij - de dokters en audiologen - er meer over leren en het beter herkennen en hopelijk ook kunnen behandelen.”

Verwijzing


Tot slot: “Helaas bestaan er geen echte tinnitus expertisecentra speciaal voor kinderen. Als ouders denken dat hun kind last heeft van tinnitus, dan kunnen ze het beste een afspraak maken met een KNO-arts met aandacht voor tinnitus of bij een Audiologisch Centrum.”

Lees ook:

Publicatiedatum: 01 februari 2021