KNO artsen bezorgd om groeiend aantal jongeren met gehoorproblemen

Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je het volume niet hard hebt staan. KNO-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.

Zo vreest KNO-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam aldus RTL Nieuws dat er over een jaar of twintig een hele generatie met gehoorschade komt. ''Mensen lopen de hele dag met oortjes in of een koptelefoon op. Op dit moment krijgen veel mensen een gehoorapparaat bij een jaar of 70, maar over twintig jaar zal die leeftijd verlaagd zijn naar ongeveer 50.'' Ze vroegen aan jongeren met koptelefoons en oortjes in of ze zich bewust zijn van de gevaren. De meesten lijken zich nu nog niet druk te maken over gehoorschade. "Dat zien we dan wel weer." Jan Deken probeert andere jongeren hier juist bewust van te maken. Hij leefde zich als tiener uit op hardcorefeesten. De piep in zijn oren associeerde hij nooit met gehoorschade. Lees hier zijn verhaal.

Lang luisteren is gevaarlijk

Het grote misverstand volgens Van der Borden en andere KNO-artsen is dat mensen denken dat je alleen gehoorschade krijgt van té harde muziek. "Het langdurig luisteren op een lager volume is net zo schadelijk als kort luisteren op hoog volume'', benadrukt hij. Er zit op koptelefoons, oortjes en telefoons een begrenzer. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om bij 85 decibel een waarschuwing voor gehoorschade te geven en mogen hun apparaat niet luider dan 100 decibel laten gaan. Toch is deze grens van 85 decibel niet voor iedereen veilig. Hoe lang je kunt luisteren zonder schade op te lopen, verschilt per persoon en is afhankelijk van leeftijd, of je al gehoorschade hebt en hoe gevoelig jouw oren zijn. Het is dus niet te zeggen hoe lang je 'veilig' naar een x aantal decibel kunt luisteren zonder gehoorschade op te lopen. Wel kun je online een aantal checks doen om te kijken of je al schade hebt.

Lees het hele artikel hier.

Bron: RTL Nieuws

Relevante links

Publicatiedatum: 29 augustus 2019