Hoormij Magazine in teken van evenwicht en duizeligheid

Hoormij Magazine ligt vanaf 20 september 2019 weer op de koffietafel bij leden van Stichting Hoormij/NVVS. Deze uitgave staat (bijna) helemaal in het teken van evenwichtsaandoeningen. Met op de cover Joke Verhaag. Benauwd, hoofdpijn, duizelig, suizende oren. Zo begon het. “Eerst dacht ik dat het stress was”, vertelt ze. Dan volgt de diagnose: de ziekte van Ménière. Recent bleek dit onjuist. Het is een brughoektumor. Een interview dat je doet beseffen welke impact de gevolgen hebben. De partner van Tim Clynen heeft DFNA9. Op zoek naar genezing richtten hij en zijn vrouw, samen met een andere patiënt, de Belgische tak op van de Nederlandse Stichting ‘De Negende Van’. En antwoord op de vraag waarom de Utermöhlen prisma-bril een eerlijke kans verdient. Wil je dat we nog verder uitleggen waarom je dit nummer wilt lezen?

Nou goed dan...

Balance Awareness Week  

We besteden aandacht aan diverse soorten evenwichtsaandoeningen. De laatste tien jaar is in de medische wereld meer aandacht voor evenwichtsaandoeningen. En is er internationale erkenning voor nieuwe diagnoses. De diagnose ‘Ménière’ was vaak een vergaarbak voor onverklaarde klachten van draaiduizeligheidsaanvallen, slechthorendheid en oorsuizen. Met voortschrijdend inzicht is duidelijk dat een flinke groep mensen die in het verleden de diagnose ‘ziekte van Ménière’ kregen, (bijvoorbeeld) de aandoening vestibulaire migraine blijkt te hebben. Het is vaak een zoektocht naar de juiste diagnose. #BAW2019

Hoe kan een bril werken bij de ziekte van Ménière?

Oud-huisarts Eric Vente, gespecialiseerd in de Utermöhlen-therapie en Jelte Bos, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, menen dat de bril een eerlijke kans verdient. En ze leggen uit waarom: "Bij de ziekte van Ménière is de subtiele samenwerking van de ogen en het evenwichtsorgaan verstoord. Ze gedragen zich als het ware als twee kapiteins op één schip. Wat de prismabril kan doen, is dat conflict opheffen”.

Niet- aangeboren hersenletsel, tinnitus en gehoorschade na een ongeluk

“Het is lekker weer. Voor het eerst heb ik het dak open van mijn gloednieuwe Volkswagen up! Dat ik moet wachten voor het rode stoplicht boeit me niet. Ik voel me gelukkig. Dan krijg ik een geweldige opdonder door een auto die met flinke snelheid achterop me klapt.” Dit is één van de eerste passages uit het autobiografische boek ‘Klap, als een ongeluk je leven op zijn kop zet’ van Christine Kliphuis (61). Ze is op weg naar haar werk als ze wordt aangereden door een appende automobiliste. Het gevolg: een ernstige whiplash en, wat pas later blijkt, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), gehoorschade en tinnitus. Hoe geef je je leven weer vorm als het zo ingrijpend verandert?

Verder: van hoorverlies tot hoortoestel, wie doet wat?, boeiende columns, nieuwe boeken, samenvatting van de ledenenquête,  een webshopaanbieding, nieuws van de commissie Duizeligheid en Evenwicht en-ga-zo-maar-door. Speciaal gericht op onze leden. Zoals je gewend bent.

Ook Hoormij Magazine ontvangen?

Stichting Hoormij/NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, gehooraandoeningen. Met jouw steun kunnen wij een verschil maken. Doneer vandaag nog! Als lid ontvang je Hoormij Magazine 4 keer per jaar in de brievenbus! We versturen geen losse nummers. Meer info over doneren en lidmaatschap vind je hier

Relevante links

Publicatiedatum: 16 september 2019