Hoormij Magazine in het teken van geluid

Mensen met een verhoogde gevoeligheid voor geluid kunnen er zoveel last van hebben, dat ze ernstige beperkingen in hun functioneren ervaren. In Hoormij Magazine zet psycholoog Arno Lieftink de laatste inzichten op een rij. Femke Blom, GZ psycholoog bij GGMD, geeft aan dat mensen met hyperacusis er vaak vanuit gaan dat hun hersenen niet zo goed werken als die van anderen. Geluiden komen ongefilterd binnen. Ze worden vaak weggezet als klagers of aanstellers, maar het overkomt ze wel. Hyperacusispatiënten moeten gezien worden. Judith van Gent vertelt hoe ze van het één op andere moment licht, beweging en geluid niet meer kan verdragen: "Ongelooflijk hoe vol met geluid de wereld is."

Wil je Hoormij Magazine óók ontvangen?

Word lid van Hoormij∙NVVS, ontvang het blad thuis op de mat.
En ontvang het bedrag retour van je zorgverzekeraar.

Ongelooflijk hoe vol met geluid de wereld is

Zomaar, op een lazy Sunday afternoon, werd Judith van Gent overvallen door hevige duizeligheid. Licht, beweging, geluid; van het ene op het andere moment kan ze dat niet meer verdragen. Artsen staan voor een raadsel.

Hyperacusis: de onduidelijke stand van zaken

Mensen met een verhoogde gevoeligheid voor geluid kunnen er zoveel last van hebben, dat ze ernstige beperkingen in hun functioneren ondervinden. Psycholoog drs. Arno Lieftink zet de laatste inzichten en ideeën op een rij.

GGMD: Hyeracusispatiënten moeten gezien worden

Hyperacusis is Grieks voor: ik hoor teveel. Wie hiermee te maken heeft, ervaart gewone geluiden als hinderlijk, irritant of zelfs pijnlijk. Femke Blom, GZ-psycholoog bij de GGMD, vertelt dat mensen met hyperacusis er vaak vanuit gaan dat hun hersenen niet meer zo goed werken als die van anderen. Dat geluiden ongefilterd binnen komen. Vaak worden ze weggezet als aanstellers of klagers, maar het overkomt ze wel. Waar je achter moet komen is of het geluid écht het probleem is of dat er meer aan de hand is.

Project Prikkelreductie

Lawaai op de werkvloer: pratende en bellende collega’s, geroezemoes in de gangen, printers, collega’s op hakken, medische apparatuur dat geluid produceert. Om werknemers vitaal inzetbaar te houden startte Het Jeroen Bosch Ziekenhuis met de pilot Prikkelreductie. Voor dit ZonMW-project ondervroeg en informeerde projectleider Judith Veen 172 werknemers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis over hun beleving van geluid op de werkvloer, de mentale impact ervan en mogelijke oplossingen. Het doel? Meer bewustwording creëren als het gaat om hinderlijk geluid en gehoorverlies. We vroegen drie medewerkers wat het heeft opgeleverd.

Duizeligheid & Evenwicht: Vertigo Training

Vertigo Training is een online zelfhulpmethode en bevat oefeningen die behoren tot vestibulaire revalidatie. Het programma is gratis toegankelijk. Promovendus huisartsgeneeskunde Hà Ngo en fysiotherapeut Bart Zwaneveld, lichten het programma en het belang voor fysiotherapeuten toe.

En verder...

Wat lees je nog meer in dit magazine - dat vanaf 2 december 2023 bij leden op de mat ligt? Stephen Emmer vertelt in een column over de onzichtbaarheid van gehoorklachten, het proces ermee te leven en de eenzaamheid die het tot gevolg kan hebben. Stan van Kesteren deelt op basis van eigen ervaring en die van slechthorenden in zijn omgeving zijn visie, overpeinzingen en adviezen over leven en werken met gehoorverlies. En ook Wendelina Timmerman inspireert je opnieuw. Dit keer over kleur geven en kleur bekennen als het gaat om gehoorverlies.

Tips mensen met hyperacusis

Doet het uitruimen van de vaatwasmachine pijn aan je oren? Vind je het geluid van fluitende vogels pijnlijk? Is het pijnlijk om in de wind te fietsen? Dan heb je mogelijk hyperacusis. Wie overgevoelig is voor geluid kan geluid niet automatisch filteren. Dat betekent dat je de hele dag last hebt van onaangenaam en onvermijdelijk geluid. De ernst en mate ervan verschilt per persoon. Hyperacusis komt voor bij alle leeftijden, is meestal chronisch en gaat vaak gepaard met tinnitus en gehoorverlies. Wat kun je doen als je hier mee te maken hebt? Hoormij∙NVVS zet een aantal tips op een rij.

Op zoek naar het perfecte cadeau?

Óf wil je zelf een gift van betekenis doen? Waarom doneer je niet aan Hoormij∙NVVS? Met jouw donatie zetten we tinnitus, hyperacusis, gehoor- en evenwichtsproblemen op de kaart. Zo'n gift heeft dus direct een positieve en tastbare impact. Kortom, een attent cadeau, vooral als ons werk van betekenis is voor de ontvanger. Goed idee?

Doneer hier of zet deze link op je verlanglijstje.Publicatiedatum: 28 november 2023