Hoormij Magazine: gehoorverlies, tinnitus, surfersoren én meer

Als je meer over je gehoor- en/of evenwichtsaandoening weet, kun je betere keuzes maken en ermee omgaan op een manier die bij jou past. Je bent niet alleen. Ontdek de kracht van (h)erkenning en lees over mensen met een vergelijkbare aandoening. Als je niet goed kunt horen, kan jij iets verkeerd begrijpen en daardoor je gesprekspartner vervolgens ook. In Hoormij Magazine van december 2022 vind je tips en lees het ervaringsverhaal van Janneke. Zij vertelt over hoe zij plotseling slechthorend werd door cholesteatoom. Er is aandacht voor de diverse gespreksgroepen en Webinars die Hoormij∙NVVS organiseert en Myrthe vertelt - samen met haar KNO-arts over de impact van surfersoren en de behandeling ervan.

Wil je Hoormij Magazine óók ontvangen? Word lid van Hoormij∙NVVS, ontvang het blad thuis op de mat. Word lid van Hoormij en ontvang het bedrag retour van je zorgverzekeraar.

Janneke ziet een uitdaging, geen beperking

Bij Janneke Roozen werd een aantal jaren geleden een cholesteatoom in haar oor ontdekt. Een goedaardige tumor, die langzaam groeit en alles kapot maakt. Na diverse operaties aan beide oren verloor ze een deel van haar gehoor en veranderde haar leven ingrijpend.

Tips voor communicatie met slechthorenden

Als je niet alles goed kunt horen, kan jij iets verkeerd begrijpen. En door miscommunicatie je gesprekspartner vervolgens ook. Wil jij deze kans verkleinen? Hier vind je een aantal tips voor jezelf en voor degene met wie je in gesprek bent.

Hoormij∙NVVS speelt belangrijke rol in aandacht voor tinnitus

Als patiëntenorganisatie vragen we continue aandacht voor de preventie en de gevolgen van tinnitus. Daar doen we jaarlijks nog een schepje bovenop tijdens de Week van het Oorsuizen. Maar nu ging het balletje eerder rollen door een artikel in het Algemeen Dagblad. Sebastiaan Quekel - de redacteur van het stuk - heeft sinds 2019 last van tinnitus.

Help ons tinnitus (blijvend) op de kaart te zetten

Hoormij·NVVS vraagt continue aandacht voor de preventie en de gevolgen van oorsuizen. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Geef om tinnitus. Doneer éénmalig 5 euro.

Surfersoren

Een surfersoor, ook wel zwemmersoor genoemd, is een vervelende aandoening waarbij in de gehoorgang harde botheuveltjes - zogenaamde exostosen, ontstaan. In veel gevallen zie je dat mensen met deze klachten veel in contact staan met koud (zee)water. Maar ook al komt het bij die groep vaker voor, het zijn zeker niet alleen surfers en zwemmers die het krijgen. Als ze klachten geven, is de enige behandeling operatieve verwijdering. KNO-arts Eize Wielinga is erin gespecialiseerd en behandelde ook Myrthe van Doesburg.

En verder...

Wat lees je nog meer in dit magazine - dat vanaf begin december 2022 bij leden op de mat ligt? Andrea Berkelder vertelt in een column over hoe de juiste combinatie van akoestiek en techniek maken dat slechthorende docenten beter hun werk kunnen doen. Het Oorfonds introduceert de campagne Geef Ooronderzoek Gehoor. Stan van Kesteren vertelt waarom het zó belangrijk is dat je je niet schaamt voor je gehoorverlies en hoortoestellen beste vrienden kunnen zijn. We moedigen je aan om online in gesprek te gaan en eens een bijeenkomst bij de wonen. En opnieuw inspireert Wendelina Timmerman je over werken met slechthorendheid.

Op zoek naar het perfecte cadeau voor Sinterklaas?

Óf wil je zelf een gift van betekenis doen? Waarom doneer je niet aan Hoormij∙NVVS? Met jouw donatie zetten we tinnitus, gehoor- en evenwichtsproblemen op de kaart. Zo'n gift heeft dus direct een positieve en tastbare impact. Kortom, een attent cadeau, vooral als ons werk van betekenis is voor de ontvanger. Goed idee?

Doneer hier of zet deze link op je verlanglijstje.


Publicatiedatum: 28 november 2022