Oorfonds start met campagne: Geef Ooronderzoek Gehoor

In verhouding tot ander medisch wetenschappelijk onderzoek gebeurt er op het gebied van gehoor- en evenwicht relatief ‘weinig’. Het is niet dat de onderzoekers, artsen of audiologen niet willen. Het is meer dat de euro’s van de overheid vaker naar onderzoeken gaan die de maatschappij als ‘dringender’ ervaart. Dat er ook onderzoek naar gehooroplossingen plaatsvindt, is niet bij iedereen bekend. Dat is jammer, want mogelijk baanbrekende oplossingen komen steeds meer binnen handbereik nu de medische wetenschap met bijvoorbeeld de gen- en celtherapie op een kantelpunt is gekomen. Daar kan ook gehooronderzoek van profiteren. Om de kwaliteit van leven met een ooraandoening te verbeteren en zelfs sommigen ervan te genezen, is meer onderzoek nodig.

Het Oorfonds - drie jaar geleden opgericht door mensen die zelf ook met gehoor- en evenwichtsproblemen worstelen - wil dat proces versnellen en start de campagne ‘Geef Ooronderzoek Gehoor’. Samen met drie academische centra zet het Oorfonds het ooronderzoek in het licht. Het Oorfonds richt zich op het financieren van wetenschappelijk onderzoek, om zo mensen met een gehoor- of evenwichtsprobleem kwaliteit van leven terug te geven.

Via crowdfundingsacties willen ze drie onderzoeken financieren:

  • Impact van tinnitus bij kinderen
Dat kinderen oorsuizen ervaren weten we, maar de methoden waarop dat bij volwassen wordt onderzocht, zijn niet één op één toepasbaar bij kinderen. Denise Fuchten (psycholoog-onderzoeker van het Utrecht UMC) onderzoekt samen met de afdeling KNO de impact van tinnitus bij kinderen. Het doel? Een beter beeld krijgen van de wijze waarop kinderen tinnitus ervaren. Bekijk het filmpje
  • Evenwichtsimplantaat
De belangrijkste manier waarop de werking van ons evenwicht bij onderzoek te lezen is, is via oogbewegingen. Dat is met de huidige middelen veel werk. Het MUMC+ heeft een plan voor een onderzoeksmethode waarop dat vlugger kan en mensen met evenwichtsproblemen sneller te helpen zijn. Audioloog Elke Devocht werkt samen met de onderzoeksgroep van het MUMC+ aan het vestibulair- of wel evenwichtsimplantaat. Bekijk het filmpje.
  • Corticosteroïden
Hylke van der Toom (KNO-arts bij het Erasmus MC) wil de effectiviteit onderzoeken van corticosteroïden die achter het trommelvlies worden ingespoten bij plotsdoofheid. Het is mogelijk die medicijnen via een injectie direct op de juiste plek te brengen, maar dat is nooit goed onderzocht. Bekijk het filmpje.

Inzamelingsacties

Het doel is om eind december 2022 per onderzoek 15.000 euro op te halen. Op de website oorfonds.nl is te volgen hoeveel er voor ieder onderzoek is opgehaald en dus ook hoeveel er nog nodig is. Tijdens de campagne komen zowel onderzoekers als de patiënten aan het woord. Hoormij∙NVVS werkt hier aan mee. Betrokkenen en leden komen in de filmpjes die voor de campagne gemaakt zijn aan het woord. Steun (één van) de onderzoeken, ga naar de website van het Oorfonds of direct naar Geef Ooronderzoek Gehoor.
Alle donaties, groot en klein, zijn welkom. Zo geven we ooronderzoek gehoor!

Bron: Het Oorfonds

Lees ook:

Publicatiedatum: 03 november 2022