Hoe Jack grip kreeg op zijn tinnitus

Jack (35) is werkzaam als klassenassistent op een middelbare school in Londen. Als hij gehoorverlies krijgt, heeft hij steeds meer moeite met communiceren. Zo kan hij opeens niet goed meer horen bij te teveel achtergrondlawaai. Ook heeft hij al zes jaar last van tinnitus. Hij heeft hoortoestellen aan laten meten en soms helpt dat ook om minder last van tinnitus te hebben. Maar bij Jack helpt het niet. Na een lange zoektocht om van zijn tinnituslast af te komen, meldt hij zich aan voor een training om controle te krijgen over zijn tinnitus. Hier ontmoet hij Dr. Lucy Handscomb, klinisch wetenschapper in hoortherapieën aan het UCL Oor Instituut.

Tijdens de eerste bijeenkomst vult Jack, samen met zeven andere lotgenoten, de Tinnitus Functional Index (TFI) in, een vragenlijst over de ernst van de tinnituslast. Van alle groepsgenoten scoort Jack het hoogst (61%). Als het percentage tussen de 54% en 72% ligt, dan is er sprake van een ernstige last. Nadat onderling tinnituservaringen zijn gedeeld, geeft dr. Hanscomb veel informatie over tinnitus. Ook is er aandacht voor de stress die het veroorzaakt en hoe het brein went aan het geluid. Na de eerste dag is Jack teleurgesteld. Hij merkt geen verbetering: "Het werkt niet voor mij.”

Ander perspectief

Toch komt Jack terug voor de tweede sessie, waarbij de relatie tussen tinnitus en stress centraal staat. Als er tussen de lotgenoten suggesties worden uitgewisseld om stress te verminderen, verbaast het dr. Handscomb dat de meeste tips om de stress te verminderen van Jack komen. Ook tijdens de derde bijeenkomst deelt Jack volop zijn ervaringen als het gaat over de vraag: Hoe stop ik mijn negatieve gedachten over tinnitus? Door erover te praten met lotgenoten komt Jack erachter, dat hij anders met zijn negatieve gedachten over tinnitus om moet gaan. Hij leert hoe hij ze anders kan benaderen, vooral als hem kwellen door steeds terug te komen. Wie tinnitus in een ander perspectief ziet en zich er niet door laat meeslepen, benadert tinnitus anders. Hierdoor verdwijnt de angst die je kunt hebben voor je eigen tinnitusgeluid.

Ook de laatste bijeenkomst is Jack er weer bij. Deze les is misschien wel het moeilijkst. In een stille ruimte moeten alle cursisten gedurende twee minuten intensief en met gesloten ogen naar hun eigen geluid luisteren. Dit is een nieuwe ervaring voor hem, omdat hij zijn geluid altijd heeft geprobeerd te ontvluchten. Met lotgenoten leert hij dat hij niet de enige is met angst voor zijn tinnitus. Door deze ervaring scoort Jack de laatste les 40% op de TFI-vragenlijst. Dat betekent dat Jack geen ernstige score meer heeft, maar een gemiddelde score op de last die hij ervaart van zijn tinnitus. Hij is dus vooruitgegaan. Vanaf dat moment is Jack zich ervan bewust dat zijn gehoorverlies iets anders is dan zijn tinnitus. Zijn angst voor tinnitus is minder geworden. Door lotgenotencontact heeft hij ervaren dat hij niet de enige is die tinnituslast ervaart. Kortom Jack is op de goede weg om zijn tinnitus de baas te blijven.

In Nederland is er een vergelijkbare behandeling die is opgesteld en onderzocht door dr. Rilana Cima. Deze tinnitusbehandeling wordt aangeboden door zorggroep Adelante in Hoensbroek en Blerick.

> Dit is een samenvatting, gemaakt door de commissie tinnitus & hyperacusis van Hoormij∙NVVS, van één van de lezingen/presentaties die plaatsvond tijdens de online conferentie van de British Tinnitus Association.

Lees ook:

Publicatiedatum: 11 december 2020