Help, ik ben gevoelig voor geluid!

De claxon van een auto of het geluid van serviesgekletter… de meeste mensen hebben hier weinig last van. Bij mensen met de aandoening hyperacusis veroorzaken veel geluiden echter zoveel ongemak en stress, dat het hun dagelijks levens ernstig verstoort. Hyperacusis is Grieks voor ‘ik hoor te veel’. Het lijkt voor deze patiënten alsof de volumeknop doorlopend op een te hoge stand staat.

Bron en Beeld: Laurier Blad september 2019, Laurentius Ziekenhuis Roermond

Naar schatting ervaart drie procent van de Nederlanders gewone geluiden als hinderlijk of zelfs pijnlijk. Hyperacusis komt voor bij alle leeftijden, is in de meeste gevallen chronisch en gaat vaak gepaard met tinnitus (oorsuizen) en gehoorverlies. Bij hyperacusis gaat het om een verlies van het 'dynamisch bereik': het vermogen van het gehoor om zich snel aan te passen aan wisselende sterktes van geluid. Als dit niet goed functioneert, kun je veranderingen in geluid moeilijk verwerken, waardoor dagelijkse geluiden pijnlijk hard en zelfs ondraaglijk kunnen zijn.

Erkenning

“Er is nog maar weinig bekend over de oorzaken. Lawaaischade, bepaalde medicatie, de ziekte van Lyme, hoofdletsel en overspannenheid kunnen een invloed hebben”, vertelt KNO-arts Monica Henszen. “Erkenning krijgen voor deze aandoening is voor deze mensen belangrijk. De overgevoeligheid voor geluid laten diagnosticeren is daarvoor de eerste stap. Veel mensen weten echter niet dat hun klachten een ziektebeeld zijn en melden zich niet bij een huisarts, KNO-arts of audiologisch centrum.”

Luidheid toon meten

“Bij mensen die met klachten voor overgevoeligheid voor geluid in Laurentius in Roermond komen, nemen we eerst een intakegesprek af”, geeft Monica aan. “We besteden aandacht aan de inwerking van lawaai en relevante medicatie, zoals medicatie tegen epilepsie en kanker remmende middelen, er wordt lichamelijk onderzoek van de oren, neus en keel gedaan en we kunnen diverse soorten gehoordiagnostiek doen. Het niveau waarop de luidheid van de toon onaangenaam wordt, kunnen we meten. Vervolgens kijken we of we andere ziektes kunnen uitsluiten en sturen we een patiënt door naar de juiste hulp. Dit kan gaan om zorg of ondersteuning van de huisarts, de KNO-arts, het audiologisch centrum of de geestelijke gezondheidszorg.”

Overmatige stress

Peter Krauweel (63) kreeg, tijdens extra drukte op het werk, van het ene op het andere moment hevige oorpijn door normale omgevingsgeluiden. Peter: “Het geluid van de airco en de computer naast mijn bureau was al te veel. Dit kostte zoveel energie dat ik regelmatig midden in de week afhaakte en mijn zoons mij Kortjakje noemde. Ik heb een jaar getobd en vervolgens ben ik vier maanden thuis geweest met burn-out verschijnselen. Na een KNO-onderzoek en een MRI-scan stelde de arts vast dat er medisch niets aan de hand was. Ik moest met de klachten leren omgaan.”

Ontspanning na inspanning

“Ik merkte dat herrie op rustmomenten het hardst binnenkwam, terwijl ik juist meer rustmomenten in mijn leven wilde inbouwen. Mezelf weerbaarder maken voor bepaalde geluiden was een leerproces. Dit lukte uiteindelijk, maar in 2014 heb ik toch de knoop doorgehakt om een andere weg in te slaan, omdat ik een stressvolle baan had. Ik verbaas me er nog steeds over hoe snel dit de rust gaf om met nieuwe energie en creativiteit iets nieuws te ondernemen. De last die ik nu van hyperacusis ervaar is minimaal en met de tinnitus die er destijds voor in de plaats kwam, is goed om te gaan. Het kan helpen om met lotgenoten te praten. Hoormij.NVVS helpt je daarbij. Werken aan het leren omgaan met je aandoening geeft verbetering van levenskwaliteit. Daarbij kan steun en deskundige informatie een enorm verschil maken. Hier zet ik me als ervaringsdeskundige graag voor in!”

Tips

  • Blijf in conditie door je ‘gehoorspieren’ te blijven blootstellen aan normaal geluid. Denk je maar eens in: als je je fysiek niet belast, verdwijnt je spierkracht ook.
  • Verdwaal niet op de ‘markt’ van het aanbod van verkopers met vage therapieën en pillen.
  • Wees open over je belastbaarheid en focus je op de dingen die wel kunnen, met rustmomenten tussendoor.

Relevante links

 

Publicatiedatum: 02 februari 2020