Gratis hoortoestellen

“Uw zorgverzekeraar vergoedt 75% en …… de rest’’. Voor wie regelmatig TV kijkt of radio luistert is het een bijna niet te missen boodschap. Daar waar hierboven puntjes staan hoor je dan de naam van een audicienketen. Gratis hoortoestellen dus." Hoe zit dat? Wil Verschoor - directeur van patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS heeft hier zo haar gedachten bij.

Gratis bestaat niet, zei mijn grootmoeder al, en gelijk had ze. Want wie loopt er nou echt de deur uit bij de audicien mét goede hoortoestellen en zónder een euro betaald te hebben? Als klant betaal je namelijk wel het eigen risico van je zorgverzekering: 385 euro. Ook opladers zijn veelal uitgesloten van de ‘rest’ die de audicien volgens de reclame vergoedt, dat is nog eens zo’n 100 tot 240 euro. Tel daar bij op dat je je als klant al snel kan laten verleiden tot een verzekering of servicecontract en je komt toch aan een aardig bedrag. En dan is het maar de vraag of je voor dat geld de allerbeste hoortoestellen hebt. Want wie garandeert dat het niet gaat om toestellen met verouderde technieken die goedkoop worden ingekocht en aangeboden? Zodat je als consument niet de beste toestellen krijgt, maar de goedkoopste?

En een vraag die ook steeds door mijn hoofd spookt: hoe kan het dat steeds meer audiciens 'de rest' vergoeden terwijl ze ook nog eens handen vol geld uitgeven aan reclames en ondertussen zeggen dat de vergoedingen die zij ontvangen van de zorgverzekeraars terug lopen. Ik snap het echt niet. En als ik – vanuit patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS – het niet snap, dan zullen er toch meer mensen zijn die het niet snappen? Die echt niet weten of ze nu een audicien binnen moeten stappen die zegt alles te vergoeden, of dat ze juist op zoek moeten naar een duurder, want misschien wel veel beter toestel.

Voor wie een kleine beurs en mild gehoorverlies heeft, het eigen risico van dat jaar al heeft betaald, geen oplaadbare hoortoestellen wenst en zich niet laat verleiden tot een servicecontract of verzekering klopt het idee van gratis hoortoestellen. In alle andere gevallen: gratis bestaat niet.

Wil Verschoor

Tien tips bij de keuze voor het juiste hoortoestel

  1. Check je zorgverzekering
  2. Neem iemand mee naar de STAR (!) audicien
  3. Zet van tevoren op een rij wat je belangrijk vindt om te horen. Wat heb je nodig? Werk je nog en heb je vaak vergaderingen? Zit je regelmatig in drukke ruimtes, maak je muziek? Het is net als bij een auto: je wordt heel snel verleid tot de aankoop van allerlei extra’s. Je kunt een auto kiezen met een basis-, een midden- en toppakket. Dat geldt ook voor hoortoestellen. Neem alleen genoegen met goed werkende apparaten.
  4. Kies de juiste audicien; Informeer bij mensen in je omgeving naar hun ervaringen met audiciens of bekijk reviews op de website. Check of de audicien van jouw keuze een contract heeft met je verzekering. 
  5. Raadpleeg Hoorwijzer - Op Hoorwijzer vind je beoordelingen van diverse hoortoestellen en meer informatie over het hoorprotocol.
  6. Bezoek bij twijfel een tweede audicien.
  7. Weet dat je gratis twee verschillende hoortoestellen mag uitproberen, gedurende acht weken per toestel. Het is slim om eerst een toestel uit te proberen dat vergoed wordt, dus in de categorie 1-5. Je kunt daarna altijd nog een toestel uit de buitencategorie uitproberen. Merk je duidelijk verschil, dan is dat het ook waard.
  8. Hoortoestel afstellen. Afstellen doet jouw audicien. Houd er rekening mee dat je oren soms wel één tot twee maanden moeten wennen aan het geluid en dat ongecompliceerd goed horen nooit meer terug komt. Heb je het idee dat jouw toestel niet goed is afgesteld, ga dan terug naar de audicien. Negen van de tien problemen met een hoortoestel hebben te maken met een onjuiste afstelling.
  9. Second opinion vragen. Bij grote twijfel kun je een second opinion bij een Audiologisch Centrum vragen. Daarvoor heb je wel een verwijzing van je huisarts nodig. Weet dat de wachtlijsten vaak lang zijn. Bij het AC krijg je opnieuw een gehoortest en een advies voor een toestel. Hiermee ga je weer terug naar de audicien. Met een positief advies van het audiologisch centrum kun je bij je zorgverzekeraar de kosten vergoed krijgen.
  10. Als je de kosten van je hoortoestel niet vergoed krijgt wil een werkgever soms wel meebetalen, zeker als het duurdere toestel toegevoegde waarde heeft voor je werk. Bespreek het met de arbo arts of je leidinggevende. Bij de belastingdienst zijn extra kosten voor een hoortoestel in bepaalde gevallen aftrekbaar, maar daarbij geldt wel een hoge drempel.

Lees ook:

Een hoortoestel in vijf stappen

Publicatiedatum: 28 maart 2022