Gehoorverlies en de feestdagen: Tips van een hoorcoach

Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, deelt via haar meest recente column opnieuw haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij nog beter kan (samen)werken. Dit keer krijg je tips over hoe je optimaal kunt genieten van de feestdagen als je te maken hebt met gehoorverlies. Wat heb je nodig en hoe kan het wél?

Alexis is verdrietig. Hij heeft sinds twee jaar gehoorverlies. Hij legt me uit hoe de familiefeesten doorgaans verlopen en dat er in zijn gevoel geen plaats voor hem is. Hij voelt zich er buiten staan. Hij vertelt tijdens het gesprek dat hij in landen over de hele wereld heeft gewerkt en voor hete vuren heeft gestaan en dit als een spannend avontuur heeft beleefd. Zijn ogen glimmen als hij hier over begint. Ik opper of we de familiefeesten met eenzelfde vindingrijke blik kunnen bekijken. Hij is perplex en zegt ja.

De tips die Wendelina aan hem voorlegt:

 • Kies in een rustig deel van de ruimte voor statafels. Dan heb je een actieve houding en je staat dichtbij elkaar.
 • Vraag of de ander de natuurlijke ondersteunende gebaren kan gebruiken. Dan pak je het gesprek veel makkelijker op.
 • Bespreek op tijd met je dierbaren of ze mee kunnen denken hoe je samen wel één voor één kan communiceren.
 • Bespreek samen geschikte locaties, bijvoorbeeld plekken waar ook een tuin bij te gebruiken is. Als dit niet lukt of de weersomstandigheden laten het niet toe, kun je vragen om een plek waar je één op één met elkaar kan praten. Een soort safe place.
 • Maak er een estafette van, waardoor je om de zoveel tijd, bijvoorbeeld elk kwartier, met verschillende mensen kunt spreken. Dit geeft ieder feest doorgaans een waardevolle verdieping.
 • Bespreek of een diner eventueel een lopend buffet kan worden. Dan kun je mensen vragen om op een rustige plek bij je te komen zitten.
 • Kies voor een spel wat je samen kan doen. Dit kan ook non-verbaal. Samen spelen is een leuke andere vorm van elkaar ontmoeten. Denk in dit verband ook aan samen dansen.
 • Doe tijdens de feestelijkheden ieder half uur een ogen- en orenpauze op jouw manier. Adem regelmatig bewust drie keer in en uit. Of doe je handen een paar minuten op je ogen. Zo geef je je lijf en brein rust.
 • Bespreek met je audicien of er apart programma van je hoortoestel te activeren is voor verstaan in rumoer. Vraag of in dit programma de bijgeluiden voldoende te dempen zijn.
 • Zorg dat je soloapparatuur goed werkt en opgeladen is. Met een richtmicrofoon kun je de ander vaak beter verstaan. Of gebruik een spraak naar tekst app ter ondersteuning.
 • Geef een cadeautje aan de mensen die vaak meedenken en je helpen met makkelijker verstaan.
 • Zie het feest als een opera of theater of prachtig schouwspel.
 • Geniet van wat je ziet en voelt, ook al versta je niet alles. Juist door al je zintuigen in te zetten ben je op een unieke manier deelgenoot.

Alexis heeft nu vier van deze tips uitgeprobeerd en is er heel blij van geworden.

Leven en werken met gehoorverlies. Hoe kan het wél?

Bij Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, is het glas halfvol. Elke vraag of dilemma is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan. In Hoormij Magazine deelt zij haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij (nog) beter kan functioneren en (samen) werken. Zowel privé als in je werk. Meer weten? Kijk op Hooridee of stel een vraag via info@hooridee.nl
Lees ook:

Publicatiedatum: 19 december 2022