De vijf meest gestelde vragen over tinnitus

De Commissie Tinnitus & Hyperacusis van Stichting Hoormij/NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, aandoening. Met regelmaat krijgt de commissie vragen omtrent oorsuizen. Dit zijn de vijf meest gestelde en het antwoord!

  • Wat kan de therapie van Beter Horen voor mij betekenen?

Het gaat hier om de Akoestische CR® Neuromodulatie therapie. Het is Stichting Hoormij bekend dat Beter Horen deze therapie aanbiedt. Het is geen geheel nieuwe ontwikkeling, in bijvoorbeeld Duitsland vinden ook behandelingen plaats met een neurostimulatie en geluidstherapie. Of dit allemaal de tinnitus kan verhelpen is nog onduidelijk. Men zegt dat er resultaten geboekt zijn. Vooralsnog lijkt dit echter voor de korte termijn en niet bewezen. De tijd moet het leren of dit behandelingen zijn die echt langdurig werken. Ook hier is het zo dat er een markt in aantocht is voor behandelaars van tinnitus. Er is een steeds groter wordende doelgroep van mensen met tinnitus en dat wordt ook commercieel interessant. Of dit de tinnitus patiënt helpt is de vraag. Zie ook de recente uitspraak van de Reclame Code commissie.

  • Is het verstandig om naar een concert te gaan?

Als je goede, aangemeten, oordoppen gebruikt kan dat wel. Maar het is altijd oppassen. Blijf in elk geval voldoende ver van de speakers vandaan. En probeer regelmatig even een rustpauze in te lassen door afstand te nemen van de zaal.

  • Kan ik gewoon met het vliegtuig op vakantie?


Vliegen verslechtert oorsuizen op zich niet. Je kunt wel last krijgen van het motor geluid. Met oordoppen, zoals Earplanes, is die last te verminderen. Die dempen het motor geluid en regelen de luchtdruk in de cabine.

  • Kan tinnitus verergeren in de komende jaren?


Tinnitus wordt in principe niet werkelijk erger als er geen sprake is van een of andere ziekte of beschadiging van het gehoor. Wel kan de last toenemen als je je oren onvoldoende beschermt.

  • Waar kan ik een goede therapie volgen?

Voor erkende goede therapieën verwijs ik naar de website van Hoormij. We hebben een overzicht van de ons bekende en reguliere therapieën. Het resultaat van een therapie is altijd persoonlijk.

Relevante links

Publicatiedatum: 05 februari 2019