De noodzaak van een rookmelder, maar wat als je slechthorend bent?

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke woonlaag van ieder woonhuis. Angelo Boer zette zich elf jaar in als beroepskracht, nu is hij actief bij de vrijwillige brandweer. Ook is hij oprichter en BHV-trainer bij Brandbewust: "Het tijdig signaleren van brand- of rookontwikkeling redt letterlijk levens. De brandweer is uiteraard groot voorstander van voldoende rookmelders in huis.” Maar wat als je een gehoorbeperking hebt?

Bron: Vaktijdschrift Hoordetail - Artikel Brandveiligheid. Tekst: Charlotte Swagten

Angelo: “Mensen die geen ervaring hebben met brand, denken misschien dat het hen niet overkomt, maar een klein ongelukje kan zich soms al binnen vier minuten tot een uitslaande brand ontwikkelen. Als het escaleert, moét je tijdig gealarmeerd worden. Er zijn meerdere rookmelders nodig in een woning om een brand goed en snel te detecteren. Het is daarom ook goed dat de regelgeving op dat gebied strenger wordt. Het is al sinds 2003 verplicht om nieuwbouwwoningen op te leveren met minstens één rookmelder per woonlaag. Vanaf 1 juli 2022 moet er ook in bestaande woningen een rookmelder op elke bewoonde verdieping hangen. Dus gebruik je de zolder als woonruimte, dan moet daar een rookmelder hangen. Verder zou ik er sowieso één hangen in de slaapkamers, woonkamer en in de keuken.” Let op: heb je geen rookmelders terwijl dat wel verplicht is, dan kan de verzekering bij een claim mogelijk niet uitkeren.

Verzekering

Angelo benadrukt dat de rookmelder werkend moet zijn. Hij adviseert daarom maandelijks de rookmelders te testen, door op de testknop te drukken. Daarnaast is het ook belangrijk hoe en waar je de rookmelder ophangt. Zo moet een rookmelder niet aan de wand hangen, maar aan het plafond. En ook niet in een hoek, omdat rook in het beginstadium de hoeken vaak overslaat en de brand daardoor niet gedetecteerd wordt. Het is belangrijk dat de rookmelder vrij hangt.

De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand:

  1. Brandende sigaret
  2. Pan/kookpot/friteuse
  3. Wasmachine/vaatwasmachine/koelkast
  4. Smartphone/tablet/oplader
  5. Elektrische motoren (fietsen, ziekenhuisbedden)

Je ruikt niets als je slaapt

Bij veel mensen is het niet bekend dat je neus niet werkt als je slaapt. Je wordt dus niet wakker van de geur van rook. Als je niet gewaarschuwd wordt door een rookmelder – omdat je geen (werkende) rookmelder hebt of omdat je het alarm niet hoort doordat je het hoortoestel ’s nachts niet draagt – dan kan je langzaam buiten bewustzijn raakt door de koolmonoxide die je inademt. Het overgrote deel van de slachtoffers bij brand in huis vallen door het inademen van de giftige rook en niet zozeer door de vlammen.”

Waarschuwingssystemen voor slechthorenden en doven

Er zijn verschillende hulpmiddelen om mensen met een gehoorbeperking op tijd te waarschuwen bij brand. Hoorexpert heeft bijvoorbeeld flitslampen en verschillende devices met trilfuncties die geactiveerd worden door de gekoppelde rookmelders. Zoals een wekker die afgaat met een trilschijf onder het kussen.” Voor meer informatie over de aangescherpte regelgeving rondom rookmelders en de mogelijkheden van wek- en waarschuwingssystemen kun je terecht bij de webshop van: stichtinghoormij.nl of hoorexpert.nl

Extra rookmelders aanschaffen?

  • Problemen met het horen van een rookmelder, telefoon, deurbel of wekker zijn op te lossen met een wek- en waarschuwingssysteem. Er zijn verschillende opties om signalen in huis te ontvangen. Bijvoorbeeld via een flitslamp, een trilontvanger, of een app op je smartphone of tablet. Neem contact op met een leverancier - zoals Hoorexpert - om te weten welke en hoeveel hoorhulpmiddelen je vergoed krijgt. Dit kan namelijk verschillen per verzekeraar.
  • Het aanvragen van rookmelders kan via de audicien of een leverancier van hoorhulpmiddelen. Een leverancier kan adviseren welk systeem het beste bij je past of welke aanvullingen er mogelijk zijn en vergoed worden.
  • Het advies aan slechthorenden die extra rookmelders willen aanschaffen vanwege de verplichting vanaf 1 juli 2022: neem contact op met de leverancier die eerder jouw apparatuur geleverd heeft.
Publicatiedatum: 02 juni 2022