Data bekend: prikkelarm theater voor mensen met hyperacusis

Hoe kunnen mensen met hyperacusis weer toegang krijgen tot muziek en theater? Job is muzikant en gestart met een project om antwoord te krijgen op deze vraag. Zijn vader kreeg te maken met tinnitus en hyperacusis. Hij maakte dus van dichtbij mee wat de impact hiervan is. Hij deed onderzoek, sprak veelvuldig met mensen die hiermee te maken hebben en realiseerde zich: geluid is overal. Maar het kan, stelt hij: "Als je weet wat er niet kan, moet je je richten op wat wél kan. Dus gelieve in de pauze geen gekletter van servies of bestek en het dragen van hakken is niet toegestaan." Zijn theatraal concert met diverse composities is vanaf 23 juni 2022 te zien.

Een man ligt in het gras. Het is diep in de nacht. Hij kijkt omhoog naar de sterren en wacht op iets. Maar wat er uiteindelijk uit de lucht komt vallen, is niet wat hij had verwacht…

Metamoorfose is een prikkel- en geluidsarm theatraal concert over het omgaan met een onbekende verandering. Hoe verwoord je iets waar geen woorden voor zijn? Hoe kun je aanwijzen wat onzichtbaar is? Hoe ga je om met een grote, onzichtbare verandering waar je zelf geen grip op kunt krijgen? In vijf monologen en vijf gezongen muziekstukken wordt een antwoord op deze vragen gezocht.

Het concert is specifiek gemaakt voor mensen met hyperacusis (extreme overgevoeligheid voor geluid). Naast deze primaire doelgroep is de voorstelling ook zeer geschikt voor de bredere groep van prikkelgevoelige mensen. Iedereen is welkom.

  • Try-out 23 juni 2022 - 15.00 uur - Amsterdam (de try-out wordt wél prikkel-arm, maar niét geluidsarm gefaciliteerd. Heb je hyperacusis? Dan is het advies om naar één van onderstaande voorstellingen te komen. Op die data garanderen ze een prikkel- én geluidsarme theater ontvangst)

  • 5 juli 2022 - 19.00 uur en 20.00 uur - Rosmalen

  • 8 juli 2022 - 19.00 uur en 20.00 uur - Deventer

  • 11 juli 2022 - 19.00 uur en 20.00 uur - Amsterdam

Prikkelgevoelige bezoekers

Tijdens deze voorstelling wordt op verschillende manieren rekening gehouden met prikkelgevoelige bezoekers. Zo zijn de ruimtes in het theater en het ontvangst prikkelarm ingericht en is er een stiltefoyer aanwezig. We vragen alle bezoekers om bij te dragen aan de prikkelarme ervaring, door o.a. zachtjes met elkaar te praten en na afloop van de voorstelling een stil applaus te geven.Publicatiedatum: 19 juni 2022