Oproep: Hoe kunnen mensen met hyperacusis genieten van muziektheater?

Job Greuter (25 jaar) is muziektheatermaker en -performer benaderde de werkgroep Hyperacusis van Hoormij∙NVVS met de vraag: “Hoe kunnen mensen met hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) weer toegang krijgen tot muziek en theater?” Job is gestart met een project om dit ook voor hen mogelijk te maken, zodat ook zij weer kunnen genieten van cultuur. Om dat te realiseren heeft hij de input nodig van mensen met hyperacusis. Help je mee?

Op de foto - uit de oude doos - zie je Job naast zijn trotse vader en beroepspianist. Job vertelt: “Aan mijn vader heb ik in grote mate te danken wie ik ben en wat ik doe. Hij is áltijd enthousiast, en ook áltijd trots. Ik vond dat destijds zelfs een klein beetje gênant, zoals je op de foto ziet.” Inmiddels speelt de vader van Job geen piano meer. Hij heeft hyperacusis gekregen en daardoor sindsdien geen muziek meer kunnen maken. Ook elke vorm van cultuurbezoek is onmogelijk..

Muziektheater op maat

In één van de gesprekken met ervaringsdeskundigen van de werkgroep Hyperacusis zegt Job: “Voor mij is muziek en theater dé bron voor inspiratie, motivatie en verbinding. Dat mensen met hyperacusis hier anno 2022 geen toegang toe hebben, terwijl ze zo veel baat kunnen hebben bij de beleving van muziek en theater, dat vind ik ondenkbaar.” Daarom is Job samen met Peggy Loch een project gestart. Met het project willen ze een op maat gemaakte muziektheater-voorstelling voor mensen met hyperacusis realiseren. “Zodat ook mensen met hyperacusis weer toegang krijgen tot die plek van inspiratie en verbinding.”

Hulp gevraagd

Om zowel de artistieke inhoud én de productionele opzet zo goed mogelijk toe te spitsen op mensen met hyperacusis, komt Job graag in contact met mensen die er aan lijden. Elke vorm van hulp of advies is welkom. Ervaringen, ideeën en behoefte delen kan op verschillende manieren:

Contact

Wil je meer informatie, heb je een vraag of wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom dit project? Stuur dan een e-mail naar: muziektheater.hyperacusis@gmail.com. Job Greuter is ook bereikbaar via M 06 34 42 85 72.

Publicatiedatum: 12 april 2022