CI opende de grens weer tussen mij en de wereld

Voor mensen die doof geboren zijn, plots- of laat doof geworden zijn, maar ook voor mensen die ernstig slechthorend zijn en gesprekken niet meer goed kunnen volgen, kan een cochleair implantaat (CI) een uitkomst zijn. Een cochleair implantaat is voor  ernstig slechthorende en dove mensen een hulpmiddel waarmee zij, in de meeste gevallen, in staat zijn om (weer) te horen. Alleen mensen waarvan het slakkenhuis sterk beschadigd is, maar bij wie de gehoorzenuw nog wel werkt, kunnen in aanmerking komen voor een cochleair implantaat. Alexandra Engelfriet “De keuze voor een CI heb ik eigenlijk al meteen gemaakt toen ik in 1998 de uitslag kreeg van de toen net ontwikkelde gentest en wist dat ik door DFNA9 onherroepelijk doof zou worden. Te weten dat de mogelijkheid van een CI bestond, dat ik niet volledig doof zou hoeven worden zoals mijn vader, gaf mij moed."

Het CI heeft mijn leven veranderd. Het is alsof de wereld opnieuw voor me is opengegaan. Het zomaar, ongedwongen, zonder enorme inspanning, weer kunnen voeren van gesprekken, weer kunnen lachen, zomaar iemand aanspreken, zelfs weer naar sommige muziek kunnen luisteren, het vervult me iedere dag met een onuitspreekbaar gevoel van geluk. Alles voelt veel lichter en ik heb zoveel meer energie. Ook is het een ontdekkingsreis. Het geluid in mijn nieuwe oor klinkt anders dan vroeger. Wat hoor ik nu precies als ik bijvoorbeeld naar muziek luister en probeer te vergeten hoe het in het verleden geklonken zou hebben, maar me concentreer op wat ik nu hoor? Soms lijkt het CI een muziekinstrument op zichzelf dat ik met mijn stem kan bespelen. Heel opwindend!

Opgesloten in mezelf

Het opgesloten zijn in jezelf, wat slechthorendheid veroorzaakt, vond ik vreselijk. Voor een deel realiseer ik me nu pas hoe groot het effect van doofheid op je hele manier van zijn is, hoe het je persoonlijkheid beïnvloedt. Reizen voor mijn werk, samenwerken met mensen, het is nu een plezier, terwijl ik er vroeger vaak enorm tegenop zag. De grens tussen mij en de wereld is weer opengegaan. Ik ben zeer dankbaar voor de goede en heel aangename begeleiding die ik van het CI-team heb gekregen. Hun betrokkenheid en enthousiasme maakte het tot een gedeeld avontuur. Ik verheug me op de plaatsing van een tweede CI, die in het voorjaar in het kader van een wetenschappelijk onderzoek zal plaatsvinden.”

Bron: Nieuwsbrief RadboudUMC

Wil je de nieuwsbrief van het Radboud UMC digitaal ontvangen? Aanmelden kan via www.radboudumc.nl/ci

Relevante links


Publicatiedatum: 27 maart 2019