Betere digitale toegankelijkheid door de innovatieve app

Steeds meer handelingen gaan via apps en websites. Denk aan communicatie met de overheid, maar ook het maken van reserveringen of het kopen van online producten of diensten. Helaas zijn veel apps en websites niet toegankelijk voor mensen met een beperking, voor wie het moeilijk of zelfs onmogelijk is om zelfstandig hun zaken regelen of de gewenste informatie te verkrijgen. Om hier verandering in te brengen is in oktober 2021 de gratis app Ontoegankelijk gelanceerd. Via deze app kan je melding maken als je toegankelijkheidsproblemen ervaart bij een bepaalde app of website.

Het succes van de app Ontoegankelijk zit hem in de combinatie van de ervaring van de gebruiker en de kennis van de toegankelijkheidsexpert die de melding opvolgt. Het toevoegen van inzichten en kennis hoe fouten op te lossen zijn zorgen sneller voor verandering. Het meldpunt is van en voor iedereen. Door het toenemende aantal gebruikers en meldingen worden belangrijke inzichten verkregen over de soort problemen. Daarnaast is duidelijk hoeveel mensen problemen ondervinden en welke handvatten het beste gedeeld kunnen worden met ontwikkelaars.

Meer en meer toegankelijk

Stichting Appt en stichting Accessibility hebben het initiatief genomen om deze app te ontwikkelen en te ondersteunen. Dit is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van onder andere het Bartiméus Fonds en het SIDN fonds. Inmiddels zijn er 300 meldingen gedaan en maken enkele honderden mensen gebruik van de app. Toch willen ze het succes verder vergroten. 

Jij kunt het verschil maken

Door ontoegankelijke websites en apps te melden vergroot je het bewustzijn bij de aanbieders. Via de app Ontoegankelijk is het eenvoudig om een melding te maken met de juiste informatie. Vervolgens nemen zij contact op met de aanbieder. Ze bieden hen praktisch handvatten aan om het probleem op te lossen.

Samen zorgen we voor meer toegankelijke apps en websites!

Download de app

Bron: Ontoegankelijk.nl

Publicatiedatum: 05 juli 2022