Welke medicijnen zijn slecht voor tinnitus (bijwerkingen)?

In het algemeen is alle medicatie waarbij de bijwerking tinnitus vermeld staat in de bijsluiter. De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers).

Kijk voor meer informatie de Medicijnwijzer.

Tinnitus en op zoek naar oplossingen?

Als tinnitus zich ineens aandient vraag je je misschien af hoe dat ineens komt, wat de oorzaak is en als het langer duurt of het nog verdwijnt. Als de tijd verstrijkt en je na een bezoek aan de KNO-arts hoort dat er geen medicijn voor is, ga je misschien tóch op zoek naar artsen en behandelingen die je verder kunnen helpen. Begrijpelijk. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie. Er zijn wel veel wetenschappelijke onderzoeken en er zijn behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Hoormij·NVVS blijft hier aandacht voor vragen en geeft – voor nu – handvatten in het proces van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan. Dat kan vaak. Ben je in paniek? Deze tips kunnen je helpen.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is een veel gehoorde klacht van mensen met tinnitus. Het kan er voor zorgen dat het inslapen minder makkelijk gaat en sommige mensen geven aan er wakker van te worden. Het slechte slapen zorgt weer voor minder draagkracht en conditieverlies. Dit verergert de tinnitus weer. Een vicieuze cirkel. Hier vind je tien tips van mensen met tinnitus voor mensen die er ook last van hebben.

Wachten op behandeling

Na de gang naar huis- en KNO-arts (die al drie tot vier weken duurt) volgt vaak een verwijzing naar één van de audiologische centra voor verdere diagnostiek en behandeling. Je dus opnieuw te maken krijgen met een lange wachttijd die ook voor de coronacrisis al kon oplopen tot zes maanden of meer. Wie via de audiologische centra probeert te achterhalen waar de wachttijd het kortst is, vindt vaak geen informatie óf de wachttijden zijn aanzienlijk. Dit kan je paniek en machteloosheid verergeren.

Snel in gesprek?

Wil je in de tussentijd tóch in gesprek? Meld je via info@stichtinghoormij.nl. Wij organiseren onder meer gesprekken met ervaringsdeskundigen met wie je je verhaal kunt delen en tips en adviezen kunt inwinnen. Of bekijk de agenda en schrijf je in.

Eerste hulp bij oorsuizen

Het boek van Olav Wagenaar: Eerste hulp bij oorsuizen vinden veel tinnituspatiënten een aanrader.

Wist je dat?

  • Tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn?
  • Er geen operatie of behandeling is waarmee de tinnitus verdwijnt?
  • Je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn?
  • Mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid?
  • Begrip van familie, vrienden en collega's helpt?
  • Zo’n 20% van de jongeren in Nederland last heeft van tinnitus? Dit vaak komt door luisteren naar harde muziek of uitgaan?
  • Tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben?

Leg uit wat je hoort

Begrip uit je omgeving is belangrijk. Hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Maak bijvoorbeeld gebruik van de geluidsfile ‘Tinnitus geen gehoor’. Hierop staan ruim 150 tinnitusgeluiden.

Medische informatie

De Patiëntentool biedt informatie over de KNO-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Hoormij.NVVS een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden om mee te nemen naar je huisarts. Op zoek naar een een hulpverlener? Bekijk het overzicht hulpverleners tinnitus. Ook Brai3n kan mensen met tinnitus verder helpen.

Lees ook: