Zorgverzekeringen en hoorzorg. Welke keuzes maak je?

Aan het einde van het jaar is er altijd de mogelijkheid om te veranderen van zorgverzekering. Door de beweging op de verzekeringsmarkt verwachten we dat dit jaar relatief veel mensen overstappen. Om dat weloverwogen te doen zijn er diverse vergelijkingssites. Helaas is daarbij niet altijd duidelijk wat dat betekent voor de hoorzorg. Voor wie in 2023 een hoortoestel aan wil schaffen is het van belang om goed naar de zorgverzekering te kijken.

De beslissing om een verzekering te kiezen is nooit alleen maar gebaseerd op de vergoeding van hoortoestellen. Kijk voor het totale plaatje dan ook vooral naar vergelijkingssites bijvoorbeeld van de Consumentenbond of gebruik de Wegwijzer: Zorgverzekering kiezen en bekijk daarna hoe de vergoeding voor hoorzorg er uit ziet.

Hoormij∙NVVS geeft de volgende aandachtspunten mee:

  1. Veruit de meeste verzekeraars vergoeden alleen toestellen die door geregistreerde audiciens zijn voorgeschreven. Dat zijn STAR- of SEMH-erkende audiciens. Hoormij∙NVVS is als patiëntenorganisatie vertegenwoordigd in het bestuur van de STAR (Stichting Audiciensregister).
  2. Kijk of de audicien van je keuze een contract heeft met de verzekeraar van je keuze.
  3. Steeds meer verzekeraars stoppen met de restitutiepolis. Dit jaar doen VGZ en FBTO dat; andere verzekeraars hebben dat soms al eerder gedaan. Als dat zo is dan ontvang je informatie van de zorgverzekeraar en krijg je een nieuw aanbod. Een restitutie polis geeft meer keuze om bij te betalen voor een duurder toestel dan de natura polis. Had je in het verleden een restitutie polis en is de verzekeraar daar mee gestopt? Dan is het aan te raden om te kijken wat de vergoeding in de nieuwe polis (meestal een zogenoemde combinatiepolis) is voor hoortoestellen. Op de site van de verzekeraar vind je het verschil in vergoeding.
  4. Bij een combinatiepolis of restitutiepolis verschillen de vergoedingspercentages per verzekeraar. De consumentenbond heeft dat op een rij gezet.
  5. Let op bij budgetpolissen. Soms hebben budgetpolissen striktere vergoedingen voor hoorzorg en of beperken ze je in de keuze voor een audicien. Vergelijk dat dus heel goed met een basisverzekering in natura.
  6. Let op als je het eigen risico wilt verhogen. Goedkoop kan duurkoop worden. Dat is zeker het geval als je komend jaar verwacht nieuwe hoortoestellen aan te schaffen.
  7. Let ook op de vergoeding voor overige hoorhulpmiddelen zoals solo apparatuur. Mensen met relatief slecht gehoor hebben veelal baat bij deze hulpmiddelen. Kijk goed naar de eisen die de verzekeraar stelt om hiervoor in aanmerking te komen. Soms is een extra gang naar een audiologisch centrum vereist.
  8. In de regel is nazorg door de audicien en garantie op de toestellen gedekt in de basis verzekering. Maar verzekeraars lijken dit te willen beperken. Kijk op de website van de verzekeraar of vraag het na bij de verzekeraar.

Met dank aan Rene van Schalkwijk.

Lees ook:

Publicatiedatum: 13 december 2022