Wat als het toilet de enige stille plek is op je werk?

‘’Ja, hoor eens even, dit is wel een technisch beroep hè, dat kan echt niet anders’’. Aldus Gerrit, medewerker van een metaalbedrijf, vanuit de grote loods die zijn werkplek is en waar altijd geluid klinkt. En niet zo subtiel ook. Dat geluid dan. Zojuist heeft hij gezien waar dat allemaal vandaan komt: muziek uit twee boxen van twee verschillende zenders, het geluid van machines, boren en zagen en dat van collega’s die boven het lawaai uit met elkaar proberen te communiceren. Soms is het écht loeihard en kom je er amper boven uit, maar meestal is het “gewone herrie”. Wil Verschoor - directeur van onze patiëntenorganisatie - vertelt in deze column over hoe het eigenlijk hoort op de werkvloer.

In technische arbo normen: bij gewone herrie gaat het om geluid dat langere tijd boven de 70 decibel uit komt. Komt het geluid ruim boven de arbonorm van 80 decibel dan gaat het om schadelijk geluid. Dat laatste kan voor gehoorverlies zorgen, maar langere tijd moeten werken bij hinderlijk geluid kan ook leiden tot vermoeidheid en concentratieverlies. En sowieso tot miscommunicatie, want verstaan doe je elkaar niet in zo’n situatie.

Geluidscamera

Hoe komt Gerrit tot zijn opmerking? De projectleider van Hoe hoort het op de werkvloer heeft zojuist aan de hele afdeling laten zien wat haar geluidscamera heeft geregistreerd: een foto met in kleur aangegeven waar het geluid vandaan komt en hoe hard dat is. Dat komt aan bij het team. En tegelijkertijd is er die veelzeggende opmerking van Gerrit: met dit werk kan het toch niet anders?
En of dat anders kan! Dat is precies waar het project zich op richt. De projectleider legt uit: je hebt als medewerker wel degelijk de mogelijkheid om iets aan hinderlijk geluid te doen. Een paar voorbeelden: een boor of een zaag die niet goed onderhouden is, maakt een naar en hinderlijk geluid. Goed onderhoud zorgt al voor veel verbetering. Als je altijd dezelfde gaten moet boren in een metalen plaat kan het een oplossing zijn als de leverancier dat al standaard zo aanlevert. Om nog maar niet te spreken over de radio: die kan ook wat zachter en dan liefst op één zender. En je kunt elkaar ook aanspreken als bijvoorbeeld bij warm weer een collega de oordoppen uitdoet.

Alleen stil op het toilet

Eerder al heeft een medewerker verteld soms naar het toilet te gaan om even rust aan de oren te hebben, dat is de enige plek waar het redelijk stil is in de loods. Anderen geven aan in de lunchpauze in de auto te stappen en een stukje te rijden voor de nodige rust. En een deel blijft juist in de loods omdat dan de machines uit zijn en het dus tijdelijk even stil is. Zegt dit al niet genoeg?

Ja, er is veel hinderlijk geluid op de werkvloer.

Ja, daar hebben de medewerkers last van.

En tenslotte: ja, daar kunnen werkgever en werknemers echt iets aan doen.

Wil Verschoor

directeur Hoormij∙NVVS &
lid van de stuurgroep Hoe hoort het op de werkvloer

Publicatiedatum: 25 september 2023