Van gehoorverlies tot oorsuizen - Spectrumlezing Antwerpen

In deze spectrumlezing legt Laure Jacquemin, doctoraatsbursaal translationele neurowetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en audiologe verbonden aan de dienst Neus-Keel-Oorziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, uit hoe het gehoororgaan werkt en welke oorzaken er kunnen leiden tot een gehoorverlies. Wat is oorsuizen? Hoe ontstaat dit en wat gebeurt er in de hersenen? Hoe wordt dit gediagnosticeerd? Welke behandelingen bestaan er om de klachten te verminderen? Tot slot, gaat Laure in op de recentste ontwikkelingen in het onderzoek omtrent oorsuizen, met in het bijzonder transcranial direct current stimulation (tDCS). Dit laatste is een behandelingstechniek waarbij met een lage elektrische stroom de hersenen van patiënten met oorsuizen beïnvloed wordt. De lezing vindt plaats op donderdag 19 december 2019 van 14.15 tot 16.30 uur in Antwerpen.

 
Het vermogen om te horen en te luisteren is van groot belang in onze communicatie. Het draagt bij aan onze kwaliteit van leven en sociale integratie. Er lijden 466 miljoen mensen ter wereld aan een gehoorverlies. Beschadiging van het gehoor is één van de belangrijkste risicofactoren op het ontwikkelen van tinnitus of oorsuizen. Hierbij wordt er een geluid waargenomen dat niet in de omgeving aanwezig is. Het wordt namelijk gegenereerd in de hersenen. Dit symptoom komt bij 12 tot 30% van de Europese populatie voor. Bij 5% van de populatie hindert dit symptoom het dagdagelijkse leven. Gehoorproblemen en oorsuizen komen steeds vaker voor en vormen dus een belangrijk gezondheidsprobleem.

Deze lezing is ondersteund met boventiteling. Alles wat Laure zegt verschijnt dus ook in tekst op het scherm. Hierdoor is dit een lezing over gehoorverlies, die ook toegankelijk is voor mensen met gehoorverlies.

Praktische informatie

Datum en tijd: donderdag 19 december van 14.15 tot 16.30 uur.
Locatie: Universiteit Antwerpen, Campus Groenenborger (Groenenborgerlaan 171 – 2020 Antwerpen).
Het lokaal is alleen via trappen toegankelijk.

Inschrijving vooraf verplicht.
Kosten: Inschrijvingsgeld: 7 euro (koffie of thee inbegrepen). Gratis voor studenten en mensen met een laag inkomen.

Alle informatie over inschrijving, inschrijvingsgeld, kortingen, lokaal, toegankelijkheid, eventuele programmawijzigingen:
www.uantwerpen.be/spectrum  

Publicatiedatum: 22 oktober 2019