Uitleg en tips bij evenwichtsproblemen

Sluit je ogen en ga op één been staan. Stel je nu voor dat je hetzelfde gedesoriënteerde gevoel hebt, maar dan met beide ogen open en beide voeten op de grond. Evenwicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Ziekte van Ménière, een brughoektumor of andere evenwichtsaandoening zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven volledig ontwrichten. Waarom kan bij een beschadigd of verstoord evenwicht overprikkeling en vermoeidheid ontstaan?

Anita Langeveld geeft uitleg.  

  • Een beschadigd of verstoord evenwicht zendt verkeerde informatie naar de hersenen. De hersenen en andere delen van het lichaam die een rol spelen bij het evenwicht zijn hierdoor continu aan het corrigeren en compenseren. Hierdoor raken de hersenen maar ook oren, ogen en het evenwichtssysteem continue overprikkeld, overbelast en oververmoeid.
  • Klachten door slechthorendheid, tinnitus en hyperacusis zorgen voor overprikkeling en vermoeidheid.
  • Veel mensen met evenwichtsproblemen slapen slecht, terwijl ze juist meer slaap en hersteltijd nodig hebben. Zij zijn daardoor extra vermoeid.
  • De overprikkeling van de hersenen zorgt onder andere voor vermoeidheid, verminderde concentratie, een slechter geheugen, minder goede coördinatie, moeilijker uit de woorden kunnen komen, minder goed kunnen multitasken en een grotere gevoeligheid voor prikkels. Doordat de hersenen al overprikkeld en overbelast zijn, hebben ze meer moeite met cognitieve en coördinatiefuncties. Extra prikkels kunnen dan niet goed verwerkt worden.
  • Door tijdelijk een prikkelvrije periode in te lassen in een instabiele periode of bij extreme vermoeidheid gun je je hersenen, ogen, oren en evenwicht rust om te herstellen en te ‘resetten’.
  • Prikkels die als trigger kunnen werken, zijn onder andere geluid, licht, bewegende en drukke beelden, een drukke omgeving zoals winkels, het gebruik van tv, radio, computer, laptop, tablet en mobiele telefoon, lezen, praten, activiteiten, stress, cafeïne (koffie/energiedrankjes). Dit verschilt per persoon en ieder zal zelf moeten uitvinden wat voor hem of haar triggerend werkt.
  • Pas de prikkelbeperking uitsluitend tijdelijk toe in instabiele periodes of periodes van extreme vermoeidheid. Als het weer rustig is, moet je juist prikkels weer toelaten om je hersenen te blijven trainen en ze dus niet vermijden. Anders zou je namelijk steeds minder prikkels kunnen verdragen, terwijl je juist in de toekomst weer meer prikkels wilt kunnen verdragen.
  • Bewegen bij een evenwichtsstoornis; Het is belangrijk juist die bewegingen te blijven maken die naar aanvoelen. Hiermee train je om ze steeds beter aan te kunnen.
Anita: "Met dank aan mijn lotgenoot en vriendin Verony Manders die mij zoveel heeft geleerd wat artsen mij niet vertelden. En met dank aan Dr. Raymond van de Berg en Dr. Josine Widdershoven, KNO arts/vestibuloloog te Maastricht MUMC, die deze informatie volledig onderschrijven."

Relevante links

Publicatiedatum: 26 februari 2019