Toespraak Tine Marcus gedigitaliseerd

Tine Marcus, bekend onder de naam 'dovenmoeder’, was jarenlang voorvechtster van de rechten van slechthorende mensen. Ze was actief in de vrouwenkiesrechtbeweging, maar daarnaast in de Vereeniging tot Bevordering der Belangen van Slechthoorenden. Daarin heeft ze echt carrière gemaakt. Ze nam de ervaringen mee die ze opdeed in de kiesrechtbeweging naar die organisatie. In een toespraak, gevonden op een oude grammofoonplaat, is haar bevlogen- en betrokkenheid goed te horen. Deze is recent gedigitaliseerd.

Voor wie geïnteresseerd is. De toespraak is hier te horen. In het begin is het slecht verstaanbaar, maar de kwaliteit verbetert gaandeweg.

Geschiedenis

In de geschiedenis van de vereniging NVVS zag je een aantal drijvende krachten. Tine, die zelf slechthorend was, was daar één van. Nog voor de Tweede Wereldoorlog zette zij de NVVS op de kaart. Ze gaf voorlichting, deed aan arbeidsbemiddeling, gaf cursussen spraakafzien en richtte een centraal magazijn op in Soest, een dienst die Oorakel leverde. Ook organiseerde ze vele bijeenkomsten voor lotgenoten. Contact met andere slechthorenden was in die tijd nóg belangrijker. Nu de hoortoestellen enorm zijn verbeterd, kunnen veel slechthorenden zich redelijk goed handhaven in de wereld van de horenden. Vroeger was daarvan geen sprake.

Beter onderwijs voor slechthorende kinderen

Tine was blij dat ze bij de Vereeniging tot Bevordering der Belangen van Slechthoorenden andere slechthorenden kon helpen die zich eenzaam en niet begrepen voelden. In de tijd van Tine hielden mensen minder rekening met een gehoorbeperking. Sommige dovenscholen hadden een speciale klas, maar daar gingen niet alle slechthorende kinderen naar toe. Tine heeft zich samen met de afdelingen van de NVVS ingezet voor de totstandkoming van de eerste scholen voor slechthorende kinderen.

Lees ook:

Naar het volle leven

Publicatiedatum: 01 november 2023