Tinnituspatiënten in UK ervaren voordelen beeldbellen in coronatijd

Stel, je krijgt plotseling tinnitus in corona-tijd. Bijvoorbeeld door te harde muziek, illegaal vuurwerk, stress, of gewoon zonder aanleiding. Als de ziekenhuizen vol liggen met corona-patiënten of er is opnieuw sprake van een lockdown, kun je mogelijk niet snel terecht bij een audioloog. Wat moet je dan doen? In Groot-Brittannië is daar een oplossing voor: 'Digital First to reduce football into Hospitals'. Dat houdt in dat zo veel mogelijk naar digitale hulp wordt gezocht, omdat ziekenhuizen het al druk genoeg hebben met COVID-19.

De regering in Groot-Brittannië ondersteunt deze vorm van digitale hulpverlening. Wat houdt dit in?Dr. Vicky Sadler, hoortherapeut bij het  Royal Shrewsbury Hospital vertelt dat er sinds de lockdown een grote verandering plaatsvindt van het telefonisch consult naar beeldbellen. Audiologen en hulpverleners zijn in een korte tijd omgeschoold om via Zoom of Teams hun patiënten te helpen. Dit heeft veel meer voordelen vergeleken met het telefonische consult.

Voordelen beeldbellen

Een groot voordeel is dat een audioloog of hulpverlener audiogrammen, PowerPoint presentaties of plaatjes van het oor kan delen via het scherm. Door dit beeldmateriaal te delen is een uitleg over tinnitus duidelijker voor de patiënt. Deze manier is prettiger dan het telefonisch consult, want iets daadwerkelijk laten zien werkt beter dan beschrijven.Voor veel tinnituspatiënten is in slaap komen een groot probleem. Door videobellen kun je verschillende hulpmiddelen om met tinnitus in slaap te vallen laten zien. Daarna stuurt de audioloog deze besproken beschrijvingen naar je toe via een email, zodat je de hulpmiddelen snel digitaal kunt bestellen. Dat gaat sneller dan dagen wachten op de post.

Dr. Sadler vertelt dat patiënten deze manier van hulpverlening als positief ervaren. Patiënten hoeven niet te reizen. Beeld en geluid komen overeen, dus liplezen is goed mogelijk. Als je de hulpverlener kunt zien, dan wordt het consult persoonlijker.

Nadelen

Dr. Sadler benadrukt dat het soms moeilijk is als een patiënt verdriet heeft. In dat geval mis je het echte contact met de patiënt. Voor deze situaties moet je een weg zien te vinden. Ook is het storend als er computerproblemen zijn. Soms laat de technologie je even in de steek en dan moet je kalm blijven.

Maar meestal gaat het goed en dan is videobellen de beste oplossing in tijden van corona. Het scheelt dat op deze manier wachtkamers niet vol zitten. De ziekenhuizen hebben het al druk genoeg. 

> Dit is een samenvatting, gemaakt door de commissie tinnitus & hyperacusis van Hoormij∙NVVS, van één van de lezingen/presentaties die plaatsvond tijdens de online conferentie van de British Tinnitus Association.

Lees ook:

Publicatiedatum: 18 november 2020