Tinnitus. Het stopt niet. Het went nóóit.

Hoormij·NVVS geeft tinnitus een gezicht met de beelden van fotograaf John Arkes en start van 1 tot en met 7 februari 2021– de Week van het Oorsuizen – met een bewustwordingscampagne voor tinnitus. Het geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat, je gevangen houdt, 24/7. Er is geen ontsnapping. Geen stilte meer. Hoe leer je hiermee leven en hoe vertel je anderen wat jij altijd bij je draagt? Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Belangrijkste doel van de Week van het Oorsuizen: tinnitus definitief op de kaart zetten en zorgen dat Hoormij·NVVS zich kan blijven richten op onderzoek, behandeling en perspectief voor tinnitus-patiënten.

Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Fotograaf John Arkes ging de uitdaging aan en maakte een serie portretten van mensen met oorsuizen. Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John zelf continu hoort. Hij maakte vijftien portretten. De beelden zijn aangrijpend. Gewone mensen, met een neutrale uitstraling, tegen een grijze achtergrond. Met voor zich een afbeelding van hun eigen geluid. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot het geluid van draaiende wasmachines, de ruisende zee en hele blazersensembles. Op één van de foto’s staat een kind, een mannetje van tien met in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij tegen John gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakt hem bang.

‘De strijd tegen tinnitus’

Vijf patiënten werken mee aan deze campagne. Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Zij doen allemaal dezelfde oproep: om tinnitus voortdurend onder de aandacht te brengen en een oorzaak en een medicijn te vinden. Hoormij·NVVS blijft hier aandacht voor vragen en geeft – voor nu – handvatten hoe mensen met tinnitus er zo goed mogelijk mee kunnen omgaan.

Kom in actie!

Tijdens de Week van het Oorsuizen geven we online informatie over onder meer vormen van behandelingen, tips over omgaan met tinnitus en ervaringsverhalen. Wie lid is van Hoormij.NVVS ontvangt begin februari 2021 Hoormij Magazine met informatie hierover. Nog geen lid? Voor € 49,50 steun je Hoormij·NVVS en ontvang je meteen het nieuwste nummer in je brievenbus. Je ontvangt vier magazines per jaar.

Geweldig als je onze berichten verder wilt verspreiden via social media. We gebruiken #wvho2021.

Lees ook:

Publicatiedatum: 18 januari 2021