Tinnitus heftiger in (thuis)isolatie

Een constante piep of ruis. Daar hebben mensen met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, dagelijks mee te maken. Maar hoe kan het dat sommige mensen met tinnitus de laatste tijd veel meer klachten hebben? Editie NL-redacteur Linda van Dijk, zelf last van oorsuizen, zocht het uit.

Bron: Editie NL

Linda: "Gepiep en gesuis, ik ben er na jaren zo aan gewend dat ik het nauwelijks nog hoor. Laat staan dat ik er last van heb. Tot mijn periode van sociale isolatie begon. Daar was opeens die piep weer, maar veel opdringeriger dan normaal. En probeer dan maar eens een artikel te schrijven." 

Klachten heviger door stress

"Ik heb me de verergering van mijn klachten niet ingebeeld, verzekert KNO-arts Dennis Kox van de Vijf Meren Kliniek me": 'De situatie zoals die normaal is, is veranderd. Dat geeft stress. Als je stress hebt, kan oorsuizen als erger worden ervaren, omdat je daardoor een versterking hebt van je zintuiglijke waarneming."  "Er komen bij veel mensen zorgen bij: hoe gaat het met mijn baan in de toekomst? Hoe zal het met mijn familie zijn? Er gebeurt van alles in je systeem dat anders is dan normaal. Daardoor komt je lichaam in alarmstand en hoor je het suizen erger.'

Gebrek aan achtergrondgeluid

"Die stress valt bij mij wel mee. Het probleem zit 'm er vooral in dat er tijdens mijn dagen nauwelijks nog achtergrondgeluid is. Het gebrek aan een drukke redactie om me af te leiden, zorgt er volgens Kox voor dat ik mijn oorsuizen gewoon veel meer hoor dan normaal. 'Als je op kantoor zit, is er allemaal reuring om je heen. Die heb je thuis vaak niet, want je gaat als het kan apart op een kamer zitten. Het is veel stiller op je werkplek. Je zit eigenlijk met oorsuizen in quarantaine op een kamertje.' "Aan de schade in je oor verandert volgens de KNO-arts gelukkig niets. 'Het is niet dat daar iets compleet misgaat omdat je stress hebt. Je went er wel weer aan." Dat klopt, want terwijl ik dit schrijf, is die vervelende piep weer gereduceerd tot een ruisje dat me nauwelijks opvalt. "Dat heeft met je mindset te maken. Het ligt eraan hoe je in elkaar steekt', zegt Kox."

Er tegen vechten helpt niet. > Lees het hele bericht bij de bron: RTL Nieuws EditieNL

Relevante links

Publicatiedatum: 23 april 2020