Technologie en toegankelijkheid

"Dit voorjaar kwam ik aan op een station en moest nog een stukje verder reizen naar een afspraak. Mijn oog viel op een fietskelder en ik bedacht dat het lekker weer was om een fiets te pakken. Bij de kelder zie ik een poort met instructies. Ik volg de instructies en kan een fiets huren. Maar ik krijg de poort niet open om de fiets op te halen. Nog een keer proberen. Geen effect. Is er iets niet goed gegaan of een defect? Ik vraag een persoon in de buurt. Ook hij komt er niet uit en wijst me op de helpdesk, een knop met een telefoonverbinding. Ik druk op de knop. Vervolgens hoor ik geruis en een stem. Ik vertel dat ik de poort niet open krijg om de fiets op te halen die ik gehuurd heb. Vervolgens wordt er iets gezegd, vermoedelijk wat instructies. Helaas onverstaanbaar voor mij. Ik vraag om het te herhalen, wat vriendelijk gebeurt, maar het blijft onverstaanbaar. Uiteindelijk komt het goed, met moeite.

Afgelopen zomer ben ik op vakantie geweest in Ierland. Een prachtige vakantie en een aanrader voor iedereen die houdt van landschap en gezellige steden. We maakten gebruik van de tram om Dublin in te gaan. Tijdens het wachten bij de halte valt me de ‘Emergency Help Point’ op. Ik zie het welbekende blauwe symbool met een oor en de letter ‘T’ erop. Ook in de tram zie ik hetzelfde symbool. Het betekent dat er een ringleiding aanwezig is, waardoor ik als slechthorende met mijn hoortoestel op de T-stand het geluid zuiver en helder kan horen. Overal waren informatieborden, maar ik was blij dat ik de mogelijkheid had om ook via de ringleiding te kunnen communiceren, mocht er iets misgaan.

In Nederland zie ik nu gelukkig ook het blauwe symbool opduiken. Dat maakt het voor mij als slechthorende makkelijker om, indien nodig, te kunnen communiceren. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat, ondanks de goede visuele informatie, er situaties zijn waarbij je specifieke informatie nodig hebt, zoals ik beleefde in de situatie bij die fietsenstalling. Met de huidige technologische ontwikkelingen is dit gewoon mogelijk en zie je het steeds meer. Fijn en belangrijk, hopelijk zet dit zich door."

Ruud Punte

Ruud Punte is vanaf zijn geboorte ernstig slechthorend aan beide oren. Hij begon op het speciaal onderwijs en heeft inmiddels zijn universitaire opleiding afgerond. 

Deze column stond eerder in Hoormij Magazine

Publicatiedatum: 21 november 2019