Subcatch: een slimme app met ondertiteling voor slechthorenden en doven

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid lanceert, op dinsdag 26 november 2019, tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in Pathé De Munt Subcatch, een nieuwe app met ondertiteling voor slechthorende en dove mensen. Subcatch is ontwikkeld met de technologie van de succesvolle app Earcatch en is daarmee de langverwachte tegenhanger voor mensen met een auditieve aandoening.


Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen doven en slechthorenden die met alles in de samenleving mee willen kunnen doen en dus ook graag het culturele aanbod tot zich willen kunnen nemen. Nederlandstalige films in de bioscoop zijn echter niet toegankelijk voor hen. Ze kunnen de dialogen niet volgen en missen geluiden die relevant zijn voor het verhaal. Hiervoor biedt Subcatch speciale ondertiteling, die behalve de dialogen ook benoemt welk personage aan het woord is en de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden beschrijft. Door Subcatch kan nu ook deze groep mensen samen met familie naar vrienden genieten van nieuwe Nederlandstalige films.

Hoe het werkt

De app Subcatch bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook slechthorende en dove mensen deze kunnen volgen. Het bijzondere van de technologie van de app is dat de gebruiker de film of documentaire bij elke vertoning in elke biilmtheater kan gebruiken via een smartphone of tablet. Zowel de app als de ondertiteling is gratis beschikbaar. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt.

Verplichting Nederlands Filmfonds

Er is vanuit het Nederlands Filmfonds een verplichting voor producties, die van hen een financiële bijdrage ontvangen, om speciale ondertiteling voor slechthorenden en doven te maken. Dit betekent dat er voor vrijwel elke Nederlandse film die in de bioscoop draait speciale ondertiteling beschikbaar is. Het is er dus wel, maar wordt tot op heden pas beschikbaar voor de doelgroep wanneer de film op DVD, Video On Demand of televisie verschijnt. Met Subcatch wordt de ondertiteling beschikbaar gemaakt vanaf het moment dat de film in de bioscoop in première gaat.

Lancering met filmvertoning

Op dinsdag 26 november vindt de lancering van Subcatch plaats om 16.00 uur in Pathé de Munt. Middelpunt van deze namiddag is een feestelijke vertoning van Lost in Memories: Een ontroerend en liefdevol portret van de ouders van filmmaker Ruud Lenssen. De lancering is openbaar; tickets zijn vanaf 7 november 2019 te bestellen via het blokkenschema op www.idfa.nl. Naast de zal de app tijdens IDFA 2019 bij een aantal andere Nederlandstalige films te gebruiken zijn. Kijk op www.idfa.nl/toegankelijkheid voor een overzicht en meer informatie.

Subcatch werd ontwikkeld door Soundfocus en wordt beheerd door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

Bron: Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Publicatiedatum: 04 november 2019