Stichting Hoormij nuanceert berichtgeving in media rondom ‘nieuwe’ therapie tinnitus

Naar aanleiding van recente berichten in de media over een ‘nieuwe’ therapie voor de behandeling van tinnitus krijgt Stichting Hoormij/NVVS en vooral de commissie Tinnitus en Hyperacusis de laatste tijd veel vragen over deze therapie. Denk aan vragen zoals: Waar wordt deze behandeling gegeven? en hoe verhoudt deze zich tot andere behandelingen?

Trapsgewijze tinnitus specifieke cognitieve gedragstherapie

Het gaat hier om de zogenaamde trapsgewijze tinnitus specifieke cognitieve gedragstherapie die enkele jaren geleden is ontwikkeld door Adelante in samenwerking met de universiteit van Maastricht. In december 2017 heeft het Zorginstituut Nederland besloten dat deze behandeling vanaf 18 december 2017 in aanmerking komt voor vergoeding in de basisverzekering. Om te bepalen of u recht heeft op een vergoeding is het echter van belang om na te gaan welke afspraken uw zorgverzekeraar heeft gemaakt met de beoogde zorgverlener.

Behandellocaties

Voor zover bekend wordt op dit moment deze behandeling alleen aangeboden door Adelante in Hoensbroek en Blerick en Libra Revalidatie & Audiologie in Eindhoven.

Geen sprake van standaardbehandeling

In tegenstelling tot de mediaberichten is dit echter geen standaardbehandeling in Nederland of Europa zoals RTL-Nieuws en enkele andere media beweren. Ondanks veel onderzoek naar oorzaken daarvan is tinnitus nog steeds niet te genezen en behandelingen of therapieën zijn gericht op het leren omgaan met de tinnitus en het beperken van de last die men ervan ondervindt. Daarvoor is een veelheid van methoden en technieken ontwikkeld die vaak in combinatie met elkaar worden gebruikt. Tijdens het Tinnitussymposium dat Stichting Hoormij op 9 februari 2019 heeft georganiseerd is er aandacht besteed aan zowel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van tinnitus als enkele behandelmethoden. Klik hier voor een terugblik op het symposium als een overzicht van sprekers en de samenvatting van hun lezingen.

Meerdere behandelingen mogelijk

Helaas is er echter niet één behandeling die voor iedereen werkt en zolang niet duidelijk is waarom dat zo is, maar ook daar wordt veel onderzoek naar gedaan, kan er geen sprake zijn van een standaard behandeling. Op de website van Stichting Hoormij staat veel informatie over behandelaren en behandelingen van tinnitus, onder andere bij audiologische centra met vestigingen verspreid door het hele land. Veel van deze behandelingen komen ook in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar, hoewel het altijd raadzaam is om dit eerst na te vragen bij uw eigen verzekering.

Verwijzing via de huisarts

Overigens raden wij mensen met een beginnende maar aanhoudende tinnitus altijd aan om eerst naar de huisarts en via hem/haar naar de kno-arts te gaan. Ook zij kunnen u adviseren over eventuele vervolgbehandelingen. Ondertussen blijven wij als commissie van Stichting Hoormij/NVVS de ontwikkelingen op het gebied van tinnitus zowel nationaal als internationaal volgen en publiceren wij de relevante onderzoeksresultaten via onze website en magazines.

Bron: Stichting Hoormij/NVVS, Commissie Tinnitus en Hyperacusis

Relevante linksPublicatiedatum: 21 maart 2019