Slechthorend? Maak het zichtbaar!

Voor velen van ons is slechthorendheid een dagelijkse realiteit, maar het gebrek aan zichtbaarheid maakt het moeilijk om begrip te krijgen en het gesprek aan te gaan. Dat is waar Geeske van Voorthuijsen, illustrator en oprichter van Hearinghard, en Janneke Roozen oprichter van Hoorstyle hun krachten bundelden. Zij lanceren kleding waardoor jij op een positieve manier kenbaar kan maken dat je te maken hebt met een hoorbeperking. Neem snel een kijkje.

Geeske deelde recent een bericht op LinkedIn: 'Ik zit regelmatig op de fiets of mountainbike, maar als slechthorende hoor ik niet wat er achter me aankomt. Dus word ik vaak van het pad af gefietst door ongeduldige fietsers. Daar heb ik dus iets op verzonnen: een sticker met een duidelijke tekst, die laat weten dat ik doof ben, en met de vraag of ze me op een rustige manier inhalen. Het werkt écht fantastisch en geeft mij veel rust, want het scheelt een hoop achteromkijken (wat helemaal niet handig is op de mountainbike). Ik wil dit concept graag beschikbaar maken voor meer mensen." En dit leidde tot een mooie samenwerking tussen beiden. 

Hoortoestellen in de vorm van een hartje

Hun zoektocht resulteert in het ontwerpen van kleding waarin slechthorendheid centraal staat en gezien mag worden. Janneke: " We wilden niet alleen kleding maken, maar ook een statement, want uiteindelijk kunnen wij niet meer zonder deze hulpmiddelen. Zo maakten we hoortoestellen in de vorm van een hartje, in verbinding met elkaar, een symbool waar we lange tijd op hebben zitten puzzelen. Hoe druk je uit hoe blij we zijn dat deze hulpmiddelen ons ondersteunen?" 

Inclusief: alle vormen van gehoorverlies

Ook willen ze inclusief zijn, voor mensen met verschillende combinaties van hoortoestellen, cochleaire implantaten, of voor degenen die beiden gebruiken. Zodat er voor iedereen een voorbeeld is om hun specifieke gehoorverlies te laten zien. "Samen gingen we op zoek naar symbolen en kleuren, met een focus op duurzaam- en betaalbaarheid. Door anderen mensen met een auditieve beperking te bevragen waar zij behoefte aan hebben op het gebied van zichtbaarheid, zijn er producten ontwikkeld voor diverse situaties. Denk aan werk, tijdens het sporten of gewoon op straat. Van theebekers voor op kantoor tot stoere petten voor op festivals, en een toffe shopper wanneer je boodschappen gaat doen of naar een restaurantje gaat, onze collectie biedt talloze opties voor elke gelegenheid. Precies op die plekken waar mensen graag meer zichtbaarheid willen geven aan hun gehoorverlies. 

Mooie aanleiding voor een gesprek 

Gehoorverlies is niet alleen iets van ouderen. Met een item zoals een theebeker of een muismatje kun je makkelijker het gesprek aan gaan.

Sporten met gehoorverlies

Ook zichtbaarheid tijdens het sporten is belangrijk. Continue achterom kijken om niet te schrikken als iemand je plotseling passeert geeft onrust. Voorbijgangers niet aan horen komen kan tot lastige situaties of onbegrip leiden. "We creëerden een speciaal sportshirt en toffe hoodies.

Op maat gemaakt

Er zijn verschillende schetsen gemaakt en uitgeprobeerd. Daarnaast was het een zoektocht om dit zo duurzaam mogelijk te doen. "We wilden niet met voorraden truien komen te zitten. Daarnaast willen we een zo breed mogelijk aanbod neerzetten. Van shirts en petten tot tassen voor volwassenen, tieners en kinderen en zelfs rompertjes voor de kleintjes. Onze samenwerking met Spreadshirt zorgt ervoor dat je de items gemakkelijk kunt bestellen en ze worden rechtstreeks bij jou thuis afgeleverd. 

Wat is jouw hoormix?

Geeske heeft alle ontwerpen met de hand getekend en over ieder detail hebben we samen nagedacht. De ontwerpen zijn kleine schetsen en persoonlijk ontworpen. Daarnaast zijn we te benaderen voor diegene die hun persoonlijke hoormix er niet tussen zien staan, we denken dan graag mee! Als anderen net zo enthousiast worden als wij gaan we nieuwe illustraties ontwikkelen, zodat je kleding kunt afwisselen en er steeds weer vernieuwing in de producten komt. Uiteraard hopen we dat het een succes wordt waarin we hopen een stukje communicatie op gang te brengen en taboe te doorbreken.

Nieuwsgierig geworden? Check: Hoorstyle Shop

Publicatiedatum: 12 maart 2024