Slechthorend, een brughoektumor of te maken met tinnitus? Tien tips

Veel mensen met een gehooraandoening doen vaak alsof ze meer horen dan in werkelijkheid zo is. De communicatie verandert en ook schaamte speelt soms een rol. De invloed op je dagelijks leven en functioneren kan groot zijn. Het kost meer moeite en energie om alles te volgen. Dat is wennen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen in je omgeving. Stichting Hoormij/NVVS interviewt ieder kwartaal mensen met onder meer slechthorendheid, een brughoektumor, tinnitus, een BCD of CI. Wij zetten de tips die werden gegeven voor je op een rijtje.

 1. Neem je klachten serieus.
 2. Verdiep je in wat je overkomt.
 3. Kom voor jezelf op. Ook door lief te zijn voor jezelf.
 4. Houd de regie over je eigen situatie.
 5. Schrijf je vragen op. Ter voorbereiding op gesprekken met bijvoorbeeld een audicien, arts of werkgever is het handig om vooraf na te denken over vragen die je hebt. Door een beetje huiswerk te doen, kun je tot betere oplossingen komen. 
 6. Ga uit van jouw persoonlijke situatie, talenten en kracht. Breng in kaart wat je hoorprofiel is. Laat je audiogram aan je uitleggen, net zo lang totdat jij goed begrijpt wat er aan de hand is met je oren. Welke luistersituaties zijn belangrijk voor je? In je werk, maar ook in je vrije tijd en met je gezin bijvoorbeeld. En denk er over na waar jij energie van krijgt. 
 7. Betrek mensen in je naaste omgeving bij je situatie. Samen ben je zoveel sterker.
 8. Is er (ook) sprake van tinnitus; reduceer omgevingsgeluiden en maak bijvoorbeeld gebruik van een ruis onderdrukkende (noise cancelling) koptelefoon. Het voordeel? Het neemt een deel van het geluid van buitenaf weg. Je kunt je wat meer terugtrekken in je eigen wereld. Bose heeft hiervoor goede oplossingen. Maar vermijd niet constant alle prikkels en geluiden. Dat kan ook averechts werken.
 9. Loop weg als je ergens bent waar (te) veel prikkels zijn of geluid is. 
 10. Neem mensen mee in wat het betekent wat je hebt hebben. Begrip zorgt voor meer rust. Als er sprake is van tinnitus kan je bijvoorbeeld 'jouw geluid(en)' opzoeken en laten horen via deze geluidsfile

Advies aangezichtsverlamming en openstaand oog 

Als Dick Spekking, gediagnosticeerd met een brughoektumor, met dr. Mark ter Laan, neurochirurg, in het RadboudUMC om tafel zit over zijn behandelplan heeft hij zich grondig ingelezen. Hij weet dat er via drie ingangen te opereren is. Samen met de neurochirurg komt hij tot een behandelplan en de route naar de tumor toe. Eén waarbij er een kleine kans is dat hij links niet volledig doof is na de operatie. Dat is niet gelukt. Je kunt ook niet alles voorzien. Tijdens de zes uur durende operatie blijkt pas hoe het precies zit. In het geval van Dick is de tumor waarschijnlijk ontstaan vanuit de aangezichtszenuw. Ze gaan zo secuur mogelijk te werk, maar de zenuw beschadigt toch met een facialis parese tot gevolg. De arts noemt het een ernstige complicatie. Zijn gezicht is links verlamd en zijn oog kan niet meer dicht. Hij mist online informatie met tips en advies. Nu deelt hij ze graag zelf. Dit zijn zijn suggesties. 


Bij oogcomplicaties, zoals een oog dat open blijft staan:

 • Gebruik een windkapje op je bril.
 • Een duikbrilletje, eventueel op sterkte, houdt het water uit je oog onder de douche.
 • Een sportbril kleurt met de zon mee, houdt wind uit je oog en zorgt daardoor voor minder irritatie.
 • Ooggel/-zalf in combinatie met een glasverband zorgen ervoor dat je oog ‘s nachts niet uitdroogt en je kunt slapen.
 • Een warm bad verzacht de droogte van je oog.

Relevante links


Publicatiedatum: 22 juli 2019