Proefschrift over effect Cochleair Implantaat bij mensen met ernstig gehoorverlies én tinnitus

Patiënten met zeer ernstig gehoorverlies aan beide oren én tinnitus zijn mogelijk te helpen met een cochleair implantaat (CI). Dit is een apparaat dat de functie van trilhaartjes in het slakkenhuis overneemt en de gehoorzenuw direct elektrisch stimuleert. Een CI wordt door middel van een operatie geplaatst. In het proefschrift onderzocht Francka Kloostra welke patiënten met ernstig gehoorverlies en tinnitus (wel of niet) baat hebben bij een dergelijk implantaat.

Zinvol om de mate van tinnitus én het gehoorverlies voor de operatie vast te stellen

Kloostra deed haar onderzoek aan de hand van twee vragenlijsten onder CI-kandidaten. Hieruit bleek onder andere dat iets meer dan de helft van de kandidaten naast ernstig gehoorverlies ook last had van tinnitus. 56-75 procent van de patiënten ervoer tinnitusreductie na het plaatsen van het CI, maar bij een klein gedeelte (0-28%) van de patiënten had het CI een negatief effect op tinnitus.Op basis van de vragenlijsten ontwikkelde Kloostra een voorspellend model, dat liet zien dat patiënten die voor de operatie slechts lichte tinnitus of een lage gehoorhandicap hebben een grotere kans hebben om na de implantatie ergere tinnitus te ontwikkelen. Kloostra concludeert hieruit dat het zinvol kan zijn om de mate van tinnitus en gehoorhandicap bij CI-kandidaten voor de operatie vast te stellen.​

Tot slot onderzocht Kloostra of stimulatie van slechts één elektrode van het implantaat effect kan hebben op tinnitus. Dit effect bleek relatief klein ten opzichte van stimulatie van de gehele elektrode, al hadden enkele patiënten wel baat bij de behandeling. Lees het hele artikel via UMCG.

Bron: UMCG

Misschien vind je dit ook interessant

Publicatiedatum: 18 januari 2021