Primeur: eerste CI operatie met robot in Antwerpen een feit

Voor het eerst plaatste een oorchirurg met behulp van een robot een cochleair implantaat of binnenoorimplantaat bij een patiënt in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). De operatie is een wereldprimeur en gebeurde recent onder leiding van oorchirurg prof. dr. Vedat Topsakal. Dankzij deze nieuwe ultraprecieze operatietechniek zullen meer slechthorenden hun restgehoor van de lage tonen kunnen behouden met een cochleair implantaat.

In tegenstelling tot andere vormen van robotchirurgie waarbij de robot wordt aangestuurd door bewegingen van de chirurg, voert de robot bij een HEARO® procedure de bewegingen geheel zelfstandig uit, op basis van een vooraf door de chirurg vastgelegd plan. Prof. dr. Vedat Topsakal: “De robot voert de planning van de chirurg secuurder uit dan de chirurg zelf ooit zou kunnen. Op dit moment is dit de meest accurate robot in de oorchirurgie en mogelijk zelfs in de geneeskunde.”

Delicate operatie

Chirurgen zoeken altijd naar de minst invasieve manier om hun doel te bereiken. Ook in de oorchirurgie is het sparen van structuur een belangrijke doelstelling. Dankzij de uiterst accurate operatietechniek met de robot kunnen meer slechthorenden hun restgehoor van de lage tonen behouden. “We hebben nu drie patiënten succesvol kunnen opereren, zonder hun restgehoor aan te tasten,” aldus het UZA.

Minder beweging, beter resultaat

Prof. dr. Vedat Topsakal: “De flexibele elektrode in de cochlea (slakkenhuis) plaatsen is de meest delicate fase in de hele operatie en gevoelig voor veel storende factoren. Als je dat als chirurg met de hand doet, kan je een kleine trilling veroorzaken of kan er een beetje vocht uit het slakkenhuis lopen. Daardoor verliest 30 tot 55% van de patiënten het stukje restgehoor dat ze nog hadden. Nu kunnen we in een rechte lijn het binnenoor benaderen, waardoor de flexibele elektrode al minder beweegt. In de nabije toekomst zal de robot de elektrode met een gecontroleerde snelheid ook zelf kunnen plaatsen. Enkel een robot kan het slakkenhuis zo precies aanboren dat er geen trilling of vochtverlies is en het restgehoor behouden kan blijven.”

Risico bij cochleair implantaat verdwijnt

Met een cochleair implantaat kunnen mensen met ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies (opnieuw) geluiden waarnemen waardoor ze comfortabeler kunnen communiceren in het dagelijkse leven. Het toestel zet de geluiden om in elektrische prikkels die de gehoorzenuw in het slakkenhuis stimuleren. Vaak heeft de patiënt nog eigen gehoor in de lagere frequenties. Dit meetbaar gehoor wordt restgehoor genoemd. Eén van de risico’s bij de plaatsing van het implantaat is echter dat de patiënt dit restgehoor verliest. “Voor veel patiënten is dit restgehoor een belangrijke houvast die hen doet twijfelen om voor een cochleair implantaat te kiezen. Als we er met de robot in blijven slagen om het restgehoor te sparen, zal een cochleair implantaat in de toekomst beschikbaar zijn voor nog meer patiënten.”
Het UZA plaatst al meer dan 25 jaar cochleair implantaten.

Dit persbericht werd door UZA beschikbaar gesteld en vonden wij op de site van OPCI. OPCI is niet inhoudelijk verantwoordelijk

Relevante links

Publicatiedatum: 02 september 2019