Oproep invullen enquête: Hoormij∙NVVS onderzoekt verband tussen hyperacusis en covid-19

Hoe vergaat het mensen met hyperacusis - overgevoeligheid voor normale, dagelijkse geluiden - in Nederland tijdens de corona-crisis? De werkgroep hyperacusis van Hoormij∙NVVS wil graag weten wat zij kunnen betekenen voor deze groep: "We hebben signalen gekregen dat de coronatijd effecten heeft op mensen met hyperacusis. Positief en negatief." Bestaande vragenlijsten in andere landen hebben dat al laten zien. Om te weten wat de stand van zaken is én om dringende vragen goed te kunnen beantwoorden, is jouw hulp hard nodig. Heb je te maken met hyperacusis? Dan nodigen we je van harte uit de enquête in te vullen. 

Iedereen met een normaal gehoor kent de ervaring dat sommige geluiden hinderlijk zijn: een opgevoerde motor, een laag vliegende straaljager, gekras van een nagel over een schoolbord of een klapperende deur als je vermoeid op bed ligt. Mensen met hyperacusis ervaren echter veel gewone dagelijkse geluiden al als zeer hinderlijk.Hyperacusis is overgevoeligheid voor geluid. Stemmen klinken schel of indringend. De waterkoker, de douche, het piepje van de magnetron, gekletter van servies en bestek of de muziek in winkels en horeca is pijnlijk en storend. Het geklik van hakken op een harde vloer bezorgt hoofdpijn. Kortom: wie deze gehoor-aandoening heeft kan normale omgevingsgeluiden vaak niet of slecht verdragen.

Vul de enquête in

Heb je te maken met hyperacusis? Dan willen we je van harte uitnodigen om de enquête in te vullen.

> Hier vind je de vragenlijst

Hartelijk bedankt voor je deelname!

Vragen en informatie

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen via hyperacusis@stichtinghoormij.nl

Bronnen en relevante onderwerpen

  • Beukes EW, Baguley DM, Jacquemin L, Lourenco MPCG, Allen PM, Onozuka J,Stockdale D, Kaldo V, Andersson G, Manchaiah V. Changes in Tinnitus Experiences During the COVID-19 Pandemic. Front Public Health. 2020 Nov 5;8:592878. doi: 10.3389/fpubh.2020.592878. PMID: 33251179; PMCID: PMC7676491. 
Publicatiedatum: 24 februari 2021