Oproep: Een gehoorbeperking en Kolja gelezen van Arthur Japin?

De dove Kolja is acht jaar oud als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement. Als de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Hij heeft drie dagen – tot de staatsbegrafenis – om de waarheid te achterhalen. De literatuurclub van Elsje Frouws wil dit boek Kolja van Arthur Japin onderling bespreken, maar hoort graag de opvattingen van mensen met een gehoorbeperking.

Elsje heeft gezocht naar recensies van dit boek vanuit de wereld van mensen die zelf met gehoorproblemen te maken hebben, maar het is niet gelukt om iets te vinden. Ze heeft de vragen zoals:

  • Hoe houd je je als dove of slechthorende staande in een wereld waarin alles om muziek draait? En wat vind je van het beeld dat Japin daarvan schetst?
  • Schetst Japin in zijn boek een te mooi beeld van doof(stom) geboren worden?
  • En wat dat betekent voor het leven van Kolja? Hij lijkt in het dagelijks leven eigenlijk geen beperkingen te kennen. Is dat geloofwaardig? Wordt het leven van dove (en slechthorende) mensen zo te mooi weergegeven of is het juist een kwestie van emancipatie dat er een leven wordt geschetst dat niet afwijkt van een leven horende mensen? 
  • Hebben horenden na de lezing van het boek een goed beeld van wat het betekent om als doof(stom) geboren mens te leven in een wereld die ingericht is voor horenden?

Contact en meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Elsje Frouws via email: erfrouws@gmail.com

 

Publicatiedatum: 02 december 2021