Online platform Holistisch Horen biedt handvatten om krachtig en licht in het leven te staan

Ellen Defesche gelooft dat je het leven ook op een andere manier kunt waarnemen dan alleen maar met je oren of ogen. Voor haar betekent holistisch horen dat alles met elkaar in verbinding staat. Oftewel alles is onderdeel van één groot geheel. Zij is oprichter van het online platform: Holistisch horen. Bestemd voor slechthorende en dove mensen, maar ook voor mensen met tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluiden). Op dit platform kun jij je laten inspireren door de verhalen en artikelen over de zin en betekenis van holistisch horen.

Beeld: Holistisch Horen

Het platform is ontstaan vanuit haar eigen levenslessen en verlangens om holistisch te leven en te horen. Ellen: "Als peuter heb ik hersenvliesontsteking gehad en als indirect gevolg ben ik doof geworden. Mijn doofheid is pas 2,5 jaar later ontdekt. In onze maatschappij heerst het medische –‘doof/slechthorend is defect’- idee; een concept dat het  bijna onmogelijk maakt om een gezonde identiteitsontwikkeling door te maken. Ik heb me hierdoor altijd anders gevoeld in de horende wereld. Het ergens bij willen horen zit voor de meeste mensen heel diepgeworteld; het geeft immers een veilig gevoel.

Cochleair implantaat

Op mijn 28e kreeg ik een cochleair implantaat (CI) (elektronisch slakkenhuis implantaat), waardoor ik weer een stuk beter kon verstaan. Het implantaat gaf een extra dimensie in mijn leven. Verbinding maken met de buitenwereld werd gemakkelijker. Het goed kunnen afstemmen op de buitenwereld heeft mij veel gebracht, maar tegelijkertijd ben ik hierdoor verder van mezelf af komen te staan.

Uit balans

Mijn leven is vaak niet in balans geweest, dat uitte zich in allerlei fysieke – en vermoeidheidsklachten. Uiteindelijk heb ik na een lange zoektocht kunnen ervaren, dat ik me het gelukkigst voel als ik leef in verbinding met mezelf. Ik ben mezelf weer gaan HOREN. De erkenning hoef ik niet uit de buitenwereld te halen, maar kan ik uit mezelf halen. Mezelf HOREN betekent mezelf bevrijden uit het knellende keurslijf en keuzes gaan maken die echt bij mij passen.Deze persoonlijke groei heeft mij meer vrijheid gegeven en mijn leven is lichter geworden. Er elke dag opnieuw naar streven, met kleine stapjes, op alle vlakken; dat maakt het holistisch HOREN de moeite waard!
Mijn missie is dan ook meteen helder. Ik wil een open en warme omgeving bieden, waarbij ook jij gevoed en geïnspireerd wordt door verhalen en artikelen. Hopelijk kan dit platform jou aanzetten tot holistisch HOREN, waardoor jij ook lichter en krachtiger in het leven kan staan.


Ga je mee holistisch HOREN? Volg hen dan op Instagram, Facebook of LinkedIn.

Bron: Holistisch Horen

Publicatiedatum: 08 december 2020