Onbehandeld gehoorverlies kost jaarlijks 7,4 miljard euro

Een nieuw, uitgebreid, wetenschappelijk rapport “Hearing Loss – Number and Costs” concludeert dat onbehandeld, beperkend gehoorverlies in Nederland jaarlijks 7,4 miljard euro kost. Dat komt neer op 11.500 euro per jaar per persoon met onbehandeld, beperkend gehoorverlies. De gedetailleerde bevindingen en conclusies uit het rapport worden op 6 maart 2019 gepresenteerd tijdens een lunchdebat in het Europees Parlement in Brussel, direct na de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart 2019.

Een lagere kwaliteit van leven als gevolg van beperkend gehoorverlies kost in Nederland jaarlijks 5,1 miljard euro. Verlies aan productiviteit als gevolg van een hogere werkloosheid onder mensen met beperkend gehoorverlies kost in Nederland jaarlijks 2,3 miljard euro. In totaal gaat het dus om 7,4 miljard euro. In deze kosten zijn de extra zorgkosten, die worden veroorzaakt door gehoorverlies, nog niet meegerekend. Beperkend gehoorverlies wordt door de Global Burden of Desease research groep (GBD) gedefinieerd als een gehoorverlies van meer dan 35dB. In de EU kost onbehandeld, beperkend gehoorverlies jaarlijks 185 miljard euro.

Kwaliteit van leven en isolement

Het rapport documenteert dat het gebruik van hoortoestellen en andere gehoorondersteuning de gezondheid en de kwaliteit van leven bevordert. Het documenteert verder dat mensen met onbehandeld, beperkend gehoorverlies een groter risico lopen op sociaal isolement, depressie, cognitieve achteruitgang en dementie, terwijl mensen die hun gehoorverlies laten behandelen geen hoger risico lopen dan mensen zonder gehoorverlies.

Economische en sociale impact op de samenleving is groot

Het rapport “Hearing Loss – Numbers and Costs” is een meta-analyse, waarin honderden wetenschappelijke onderzoeken en papers uit de afgelopen twee decennia over de prevalentie en de gevolgen van gehoorverlies en over het gebruik en de voordelen van hoortoestellen zijn geanalyseerd en vergeleken. “Het wetenschappelijke rapport toont duidelijk aan dat onbehandeld gehoorverlies een groot gezondheidsissue is en dat onbehandeld gehoorverlies een enorme economische en sociale impact heeft op onze samenleving. Het laat bovendien zien dat het controleren van het gehoor en het behandelen van gehoorverlies zich uitbetaalt, zowel voor het individu als voor de samenleving”, zegt Secretaris-Generaal Kim Ruberg van hear-it AISBL, de organisatie die het rapport heeft gepubliceerd.
“Wanneer je denkt dat je aan gehoorverlies zou kunnen leiden, adviseer ik je om je gehoor te laten controleren. Om te beginnen kun je de “Check your hearing” app van de WHO gebruiken of je kunt je gehoor online testen op www.hear-it.org. Maar als je vermoedt dat je gehoorproblemen hebt, adviseer ik je om een echte hoortest te laten doen door een audicien”, zegt Kim Ruberg.

Over hear-it AISBL

Hear-it AISBL is een internationale, niet commerciële organisatie, die is gevestigd in Brussel. Het doel van Hear-it AISBL is het verzamelen, verwerken en verspreiden van actuele wetenschappelijke informatie over gehoorverlies en de menselijke en sociaaleconomische gevolgen daarvan, alsmede over de mogelijkheden en voordelen van de behandeling van gehoorverlies. De leden van Hear-it AISBL omvatten de IFHOH (The International Federation of the Hard of Hearing), EFHOH (European Federation of Hard of Hearing People), AEA (European Association of Hearing Aid Professionals) en individuele leden uit de bedrijfstak rond hoortoestellen. Hear-it AISBL beheert ‘s werelds grootste en meest toonaangevende website over horen en gehoorverlies: www.hear-it.org

Bron: Hear-it AISBL


Publicatiedatum: 04 maart 2019