NPO Ondertiteling T888 maakt óók reclameblokken toegankelijk voor slechthorenden

Goed nieuws voor slechthorende en dove mensen. Hoormij.NVVS is blij dat NPO mensen met een auditieve beperking serieus neemt. Momenteel wordt ruim 99% van het totale Nederlandstalige aanbod op NPO 1, 2 en 3 voorzien van ondertiteling. De wettelijke verplichting daarvoor is 95%. Kanttekening hierbij is dat dit helaas wat minder zegt over de kwaliteit. De meningen zijn hier nog wel over verdeeld. Sinds kort is er ook ondertiteling beschikbaar bij reclameblokken van STER. Dit is weer een stap in de goede richting. NPO Ondertiteling TT888 zorgt voor ondertiteling van Nederlandstalige televisieprogramma’s van publieke omroepen. Het belangrijkste doel is het toegankelijk maken van programma’s slechthorende en dove kijkers.

"Sinds 15 januari 2020 heeft NPO een flinke stap in de goede richting gezet.", aldus Ben Schut, zelf slechthorend en actief voor Hoormij.NVVS, die opkomt voor de belangen van slechthorenden. "De commercial van Friese Vlag opende dit communicatieve feest voor mij. Ik was met stomheid geslagen." vertelt hij verheugd. Hij ijverde voor TT888 Ondertiteling van STER reclame. Op deze manier is ook duidelijk welke bedrijven 'inclusief denken' en rekening houden met deze belangen. TT888 titels zijn niet vast in beeld zoals vertalingstitels. De kijker zet ze zelf aan en uit.

4,5 miljoen teletekstondertiteling-gebruikers

Uit recent onderzoek blijkt dat er ongeveer 4,5 miljoen teletekstondertiteling-gebruikers zijn. Dat is veel meer dan de 1,5 miljoen Nederlanders met gehoorproblemen. Mensen zetten de ondertiteling bijvoorbeeld aan vanwege omgevingsgeluiden tijdens het televisiekijken. Anderstaligen gebruiken de ondertiteling om de Nederlandse taal te leren.

Hoe het werkt

De kijker kan ervoor kiezen deze ‘gesloten’ ondertiteling in- of uit te schakelen. Dat kan als volgt:
  • Op televisie op de publieke zenders via Teletekstpagina 888.
  • Op NPO Start via het witte tekst-icoontje rechts boven in het beeld en kies ‘Nederlands’. Het icoontje wordt dan oranje en de ondertiteling is geactiveerd.

Wat wordt er allemaal ondertiteld?

Zo goed als het gehele Nederlandstalige aanbod van de publieke omroepen wordt door TT888 van ondertiteling voorzien. Het volledige overzicht staat op Teletekstpagina's 201-209. Op NPO Start zijn ondertitelde programma's voorzien van een teksticoon.
Momenteel wordt ruim 99% van het totale Nederlandstalige aanbod op NPO 1, 2 en 3 voorzien van ondertiteling. De wettelijke verplichting daarvoor is 95%.

  • Op NPO Start zijn alle uitzendingen met ondertiteling (terug) te zien, die tijdens de eerste uitzending op NPO 1, 2 en 3 ook van ondertiteling zijn voorzien.
  • Ook veel kinderprogramma’s die bedoeld zijn voor kleuters zijn ondertiteld. Dit wordt erg op prijs gesteld door meekijkende ouders en grootouders.
  • Ook Postbus 51 spotjes en steeds meer Ster-reclames worden ondertiteld.
  • Voor de NPO themakanalen geldt dat 95% van de programma's ondertiteld moet worden.
  • Vooruitkijken op NPO Start Plus: ook daar ondertitelen we steeds meer series.

Meer info: NPO

Relevante links

Publicatiedatum: 20 januari 2020