Nieuw boek: Horen met mijn ogen

Hoe een Groeningse boerendochter na vijftig jaar stilte de wereld van geluid herontdekte. Anneke Arts-Theunissen was bijna vijftig jaar van haar leven doof. Dankzij een cochleair implantaat kon ze vanaf haar 62e weer horen. Hoe het haar lukte een zo normaal mogelijk leven te leiden tijdens die halve eeuw doofheid, én hoe ze de ‘wereld van geluid’ daarna beleefde, is te lezen in haar boek Horen met mijn ogen

Beeld Ed van Alem 

Anneke werd geboren in 1943, in een boerengezin. Haar ouders moesten in de jaren van wederopbouw alle tijd en energie steken in het boerenbedrijf en het grote gezin. Zo kon het zijn dat Anneke’s doofheid, die zich tijdens haar kinderjaren langzaam ontwikkelde, niet de nodige aandacht kreeg die het eigenlijk verdiende. Rond haar twaalfde jaar kan het meisje zo goed als niets meer horen. Ze legt zich erbij neer dat haar verdere leven een leven in stilte zal zijn. Door zichzelf te leren liplezen en dankzij een groot aanpassingsvermogen, slaagt ze er toch in een zo normaal mogelijk leven te leiden. Toch blijft de wereld van geluid haar intrigeren.

Cochleair Implantaat

De man met wie ze later trouwt en ook haar kinderen doen er alles aan om haar beperking te doen vergeten, maar het gemis blijft voelbaar. Als op haar 62e zich de mogelijkheid voordoet om een cochleair implantaat (CI) te krijgen, grijpt ze die kans aan.
Vanaf dat moment kan ze weer horen. Maar ze wordt overweldigd door een kakofonie aan geluid. Opnieuw moet ze een groot beroep doen op haar aanpassings- en doorzettingsvermogen. Dat brengt ze tot een goed eind en inmiddels, ze is nu 77, kent ze de wereld van het geluid door en door.

Creativiteit

In het tweede deel van haar leven ontdekt ze dat ze heel creatief is. Ze slaat aan het boetseren en aan het schrijven. Het ene na het andere verhaal vloeit uit haar pen en het blijken vooral verhalen te zijn waarin ze de problemen van zich afschrijft waar ze tijdens haar doofheid tegen aanliep. Nu zijn die verhalen gebundeld in het boek ‘Horen met mijn ogen’. Verdrietige gebeurtenissen en vrolijke anekdotes wisselen elkaar af. Het resultaat is een even boeiend als hartverwarmend levensverhaal.

Horen met mijn ogen bestellen

Horen met mijn ogen is uitgegeven door de Boxmeerse Uitgeverij Reinaert, telt 160 pagina’s en kost € 17,50. ISBN 978 94 92 797 070. Te bestellen uitgeverij Reinaert en onder meer te koop bij Van Dinter Media in Boxmeer.

Publicatiedatum: 20 oktober 2020