Niemand mag verdwijnen door gehoorverlies: stop fade-out

In Nederland vervagen 500.000 mensen met gehoorverlies geruisloos naar de achtergrond. Stukje bij beetje hoor je ze minder, zie je ze minder, zijn ze er minder. Totdat ze uiteindelijk volledig lijken te zijn verdwenen. Vervaagd, naar de achtergrond. Deze stille verdwijning heeft een naam: fade-out, en het wordt veroorzaakt door gehoorverlies. Herken je fade-out bij jezelf of in je omgeving? Deel dan – anoniem – jouw verhaal, en draag bij aan het stoppen van fade-out.

Deel jouw verhaal

Wat is fade-out precies?

Stukje bij beetje leidt fade-out tot afstand tussen familie, vrienden en de samenleving. Dat begint klein, met minder meepraten aan de eettafel of vergadertafel. Maar het kan uitgroeien tot eenzaamheid, sociaal isolement, minder levenslust en zelfs tot depressie en dementie aan toe! Langzaam, geleidelijk, alsof je stilletjes vervaagt naar de achtergrond. Dit heet fade-out.

Onderzoek

Onderzoeksbureau Motivaction heeft in 2024, in opdracht van Specsavers, onderzoek gedaan naar de mentale gevolgen van gehoorverlies. De resultaten laten zien dat de mentale gevolgen enorm zijn. Meer onderzoek is nodig. Door meer onderzoek te doen naar fade-out willen we kennis vergroten en meer inzichten verzamelen om participatie van slechthorenden in de samenleving te vergroten.

Bron: Fade-out

Publicatiedatum: 27 juni 2024