Mogelijk doorbraak in behandeling tinnitus besproken in Eén Vandaag

Is er een doorbraak in de zoektocht naar een oplossing voor tinnitus? Professor Wouter Serdijn en de Vlaamse neurochirurg professor Dirk de Ridder speuren koortsachtig naar dé oplossing. "Hoe krijgen we lawaaierige hersencellen weer stil?"Zij ontwikkelden een apparaat vol elektronica (ter grootte van een broodtrommel) die moet dienen als fysiotherapie voor het brein. Naar aanleiding van hun vinding deelt onderzoeker Rilana Cima haar perspectief tijdens de uitzending van EenVandaag. Ze verschaft inzicht in het aanpakken van tinnitus-symptomen en benadrukt de noodzaak van uitgebreider onderzoek naar de onderliggende oorzaak.

De ‘broodtrommel’ met elektronica geeft signalen af, waardoor piepende en suizende hersenen weer leren om stil te zijn. Ze verwachten dat de behandeling mogelijk niet continu, maar misschien slechts een paar keer per dag of per week hoeft te worden herhaald. Vergelijkbaar met fysiotherapie voor het brein. Helaas is het nu nog te vroeg om al te kunnen beloven dat de tinnitus na de behandelingen nooit meer terugkeert.

Congres over tinnitus bij TU Delft

In de week van het oorsuizen, van 5 tot en met 11 februari 2024, organiseert de TU Delft een groot tinnituscongres. Tijdens dit congres doen in de avond professor Serdijn en neurochirurg De Ridder verslag over hun recente onderzoek. „We willen mensen die kampen met tinnitus hoop geven. Want als wij de oplossing niet hebben, dan weet ik eerlijk gezegd niet wie ‘m anders zou kunnen vinden.” 

Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Tinnitus? Hoormij·NVVS helpt je verderPublicatiedatum: 17 januari 2024