Media besteden aandacht aan noodzaak transparante mondkapjes slechthorenden

Naar aanleiding van de dringende oproep van Hoormij∙NVVS voor meer bewustwording en begrip hebben diverse media aandacht besteed aan de problematiek die slechthorenden ondervinden door de mondkapjesplicht. Hart van Nederland, NOS radio 1, 1Limburg, het Eindhovens Dagblad, BN de Stem en omroep West interviewde vrijwilligers van Hoormij∙NVVS over hun ervaringen. Bij het dragen van een mondkapje is het mondbeeld niet zichtbaar en is liplezen - en dus communicatie - onmogelijk. Ook de introductie van spatschermen en de afscheidingen van plexiglas bemoeilijken het voeren van een gesprek. Zelfs goedhorenden hebben er last van. Vergelijk het maar met communiceren onder water met een duikbril op. Dat is knap ingewikkeld, zo niet ondoenlijk. Een transparant mondkapje, geduld en het gebruiken van gebaren om taal te ondersteunen kunnen uitkomst bieden.

Nu.nl nam als eerste contact op voor meer informatie en advies en andere lokale en regionale media, volgden. Hoormij∙NVVS is heel blij met deze respons, want voor vele slechthorenden is communiceren nu een ramp.

De noodzaak van een transparant mondkapje

Maak het slechthorenden wat gemakkelijker en maak gebruik van een doorzichtig mondkapje. Dan is je mondbeeld beter zichtbaar, blijft liplezen mogelijk en is je mimiek beter te zien. Er zijn inmiddels diverse initiatieven bekend: 

Tips en aandachtspunten vanuit patiëntenorganisaties:

  • Realiseer je dat op anderhalve meter niet iedereen goed kan horen.
  • Leer communiceren door een plexiglas scherm.
  • Spreek langzaam en duidelijk.
  • Ondersteun je woorden met specifieke gebaren.
  • Gebruik speech-to-text apps of tik kernwoorden in op tablet of telefoon.
  • Zeg of laat zien dat je een auditieve beperking hebt.

Lees ook:

Publicatiedatum: 12 oktober 2020