Loopbaancoach slechthorenden: 'Wat je kunt leren van honden'

Anne Dubois is loopbaancoach voor slechthorenden. In deze column vertelt ze hoe ze twee jaar geleden door een HR-medewerker van een ziekenhuis werd gevraagd of zij een slechthorende medewerker met tinnitusklachten kon begeleiden. Ze droeg pas sinds anderhalf jaar hoortoestellen en zat thuis met burn-out klachten.

Anne: "Laat ik haar Monique noemen. In de periode die volgde werd Monique functioneel doof. Haar gehooraandoening is het gevolg van een verandering in het P2XR2 gen. Deze zeldzame afwijking - die maar bij vier grote families in de wereld bekend is - wordt geassocieerd met AD doofheid type 41. Er is verder nog weinig kennis over. Uiteindelijk maakten Moniques hoortoestellen plaats voor een cochleair implantaat (CI). Monique en haar gezin hadden bovendien net een verhuizing achter de rug en haar moeder overleed. Gebeurtenissen met impact. 

Veerkracht

Ze liet een veerkracht zien waar ik een diepe buiging voor maak. Zo richtte ze zich op het leren van gebarentaal (NGT) om haar kansen in werk en privé te vergroten. Voor meer begrip kreeg haar gezin psycho-educatie. En mijn honden, van verschillende grootte en ras, maakten Monique onder meer bewust van de wijze waarop zij haar eigen boodschap meer kracht kon bijzetten met expressie en lichaamshouding. Zij kan nu goed non-verbaal haar grenzen aangeven. Ook kan ze wat zij waarneemt beter interpreteren, checken en in de context plaatsen. Dat vermindert de kans op miscommunicatie. 

Van honden en hondentaal kun je veel leren

Wandelen en werken met de honden biedt rust en ruimte om naar jezelf te luisteren. Er ontstaan waardevolle inzichten. Het werkt niet alleen ondersteunend, maar leidt ook tot het behoud van kwaliteit van leven. Op momenten van intens verdriet en bewustwording van verlies, boden mijn honden Monique troost en afleiding. Ze realiseerde zich dat ze meer is en kan dan ze dacht, ondanks de beperking. Dat resulteerde in meer daadkracht en energie. 

Grote stappen

Alle tips en contacten die ze kreeg, heeft ze omarmd. Zij communiceert beter met haar zoontje en breidde haar netwerk uit. Monique heeft op twee werkplekken een dag meegelopen en is nu bij een organisatie aan het re-integreren op twee verschillende afdelingen. Ze willen haar niet meer kwijt. Niet alleen privé heeft ze grote stappen gezet, ze ziet en ervaart ook weer een professionele toekomst binnen haar vakgebied. Een prachtig resultaat."

Anne Dubois - Loopbaancoach voor slechthorenden
dogyourmind.nl

Publicatiedatum: 16 februari 2022