Komen klachten als vermoeidheid en overprikkeling je bekend voor?

De hersenstichting deelt tijdens de Brain Awareness Week - die van 15 t/m 21 maart plaatsvindt - informatie over de zichtbare, maar ook de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, overprikkeling of veranderingen in denken, emoties en gedrag. Dit zijn vaak ingrijpende gevolgen die ook leiden tot veel onbegrip uit de omgeving, omdat je ze simpelweg niet kunt zien. Het doel is om meer (h)erkenning en bewustwording te creëren voor deze onzichtbare gevolgen. Mensen met een gehoor- en/of evenwichtsaandoening geven ook vaak aan last te hebben van soortgelijke klachten. Hoe kun je er mee leven? Mogelijk zijn er adviezen waar je je voordeel mee kunt doen.

Tips bij ernstige vermoeidheid

 • Gebruik pauzes tussen je activiteiten om te voorkomen dat de vermoeidheid hoog oploopt. Wissel inspanning af met ontspanning.
 • Kijk vooruit en maak een plan. Daarmee heb je een beter idee wat je te wachten staat en voel je je minder ‘overvallen’. Hiermee kun je je plan altijd nog aanpassen aan spontane activiteiten, zonder dat je gestresst raakt.
 • Doe één ding tegelijkertijd. Combineren kost energie.
 • Ontspan. Door ontspanning verlaag je je stressniveau: dit is beter voor je gezondheid. Er zijn veel verschillende manieren om je te ontspannen, van wandelen tot een sportwedstrijd op tv kijken zonder geluid.
 • Beweeg. Met beweging voel je je beter. Door je aandoening ben je wellicht beperkt, maar kijk wat er wél kan en vraag gerust professionele hulp.
 • Goed slapen. Zorg voor een regelmatig dagnacht-ritme, zorg voor 45 minuten ontspanning voordat je gaat slapen. Verbeter de kwaliteit van je slaap door een gezonde leefstijl: gezonde voeding, genoeg beweging en geen alcohol of cafeïne voor het slapen gaan.
 • Leg je situatie uit aan je omgeving. Vertel je omgeving dat je last hebt van vermoeidheid. Laat weten dat je meer rustmomenten nodig hebt. Zo kan je omgeving hier rekening mee houden.
 • Vraag hulp uit je omgeving. Het is geen schande om hulp te vragen, er is immers veel veranderd. Als iets je niet lukt, zoek hulp en bewaar je energie voor leukere zaken. Hou er wel rekening mee dat anderen ook rustig ‘nee’ mogen zeggen. Ook zij moeten immers op hun energie letten.
 • Aarzel niet om professionele hulp te vragen. Raadpleeg een arts, psycholoog of thuishulp voor het ondersteunen van je herstel. Wees niet bang om ook heel praktische steun te vragen voor de dagelijkse gang van zaken.

Lees ook het ervaringsverhaal: Waarom ben ik toch altijd zo moe?


Tien vragen en antwoorden op overprikkeling

Overprikkeling komt veel voor bij mensen met een (hersen)aandoening. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Of het kan de klachten die je al hebt door een hersenaandoening erger maken. Dr. Tanja Nijboer beantwoordt de 10 meest gestelde vragen over overprikkeling die tijdens het webinar ‘Prikkels’ van het fitte brein werden gesteld.

Drie gratis yoga-lessen

Yoga heeft de potentie om het welzijn van mensen met een (hersen)aandoening te verbeteren. Niet alleen kan het een gunstig effect hebben op fysieke aspecten als kracht, balans en flexibiliteit, maar ook op cognitieve problemen. Het kan bijdragen aan verhoogde concentratie, verbetering bij geestelijke vermoeidheid en informatieverwerking en verminderde stress.

 1. Woensdag 17 maart 11.00 – 11.45 uur: Yogales ‘Prikkels en focus’
 2. Vrijdag 19 maart 11.00-11.45 uur –Yoga Nidra, slaap yoga
 3. Zaterdag 20 maart 11.00-11.45 uur –Kracht en Balans

Meld je hier aan

Bron: de Hersenstichting

 

Publicatiedatum: 15 maart 2021