Kijk eens wat we hebben bereikt als Hoormij∙NVVS

’Wat is jullie impact en bereik?’ Dat is een vraag die ons als patiëntenorganisatie regelmatig wordt gesteld. Niet door leden of websitebezoekers, maar bijvoorbeeld door de overheid. Die verwacht een antwoord als we subsidie aanvragen. En met collega organisaties is het vaak de start van een goede inhoudelijke discussie. Het zijn gevleugelde woorden geworden, al is het niet voor elke organisatie makkelijk om een antwoord te geven. Hoe zit dat bij Hoormij∙NVVS? Laat ik het zo zeggen: we hebben niet te klagen. Niet over onze impact en niet over ons bereik.

Zonder borstklopperij kunnen we zeggen dat zeker het laatste jaar de media aandacht voor ‘onze’ aandoeningen groeit en daarmee ook ons bereik. En zo realiseren we impact: onze acties hebben effect en zorgen voor verandering. Dat doen we steeds vaker samen met anderen. Zo zijn we mede-aanjager van discussies en bereiken we mooie resultaten.

Tinnitus

Een voorbeeld? Journalist Sebastiaan Quekel krijgt in augustus 2022 met zijn artikel over gehoorverlies en oorsuizen door festivals een bereik waar je u tegen zegt. Daardoor weet de pers ook ons en anderen weer te vinden en verschijnen er aan de lopende band publicaties. De impact: binnen een half jaar gaat de verkoop van oordoppen door het dak. Waardoor nu meer jongeren zich beschermen bij festivals en evenementen en gehoorschade (deels) te voorkomen is.

Cholesteatoom

Ook cholesteatoom is in het licht gezet, een zeldzame en ingrijpende aandoening rond het middenoor. Het valt een paar vrouwen op dat hun klachten ontstaan of verergeren tijdens hun zwangerschap. Met een paar rake interviews en een concrete oproep aan vrouwen met dezelfde ervaring realiseren we diverse publicaties: Linda, Telegraaf, Tubantia en het AD verspreiden het bericht. Met als gevolg dat meer dan 40 vrouwen zich melden, hun verhalen mogelijk leiden tot wetenschappelijk onderzoek en – wie weet - uiteindelijk tot een oplossing of genezing.

Taboe eraf

Steeds meer mensen staan op, zijn open over hun aandoening, halen het taboe eraf. Het lijkt er op dat de kwartjes aan het vallen zijn en daar zijn we trots op. Net zoals we trots zijn op de mensen die onze inzet zien, waarderen wat we doen en ons steunen. Zoals de KNO-arts die een feestje gaf en - in plaats van cadeaus - een bijdrage vroeg voor Hoormij∙NVVS. Want dat blijft nodig: zonder donaties geen bloeiende patiëntenorganisatie en zonder bloeiende patiëntenorganisatie geen impact en bereik.

Wil Verschoor
directeur Hoormij∙NVVS

Lees meer:

Wat doet Hoormij∙NVVS voor jou?

Publicatiedatum: 31 mei 2023