Jasper dacht dat er monsters in zijn hoofd woonden

Jasper (13) dacht vroeger dat er monsters in zijn hoofd woonden. Nu weet hij dat hij tinnitus heeft, dat constant voor oorsuizen zorgt. Jasper laat aan Raïsha zien in het tv-programma Je Zal Het Maar Hebben hoe hij de monsters de baas werd.

Helaas spaart tinnitus jongeren en kinderen niet en kunnen zij er dus ook last van hebben. KNO-artsen geven aan weinig kinderen met tinnitus te zien in de praktijk. Dr. Josine Widdershoven, KNO-arts MUMC+ geeft aan dat het mogelijk vaker voorkomt dan dat we denken. "Alleen wordt er bij kinderen nauwelijks onderzoek naar gedaan. Kinderen kunnen het misschien moeilijker onder woorden brengen. Ze kunnen niet altijd precies omschrijven wat ze voelen en ervaren. En daarbij is het ook van belang dat de volwassenen in hun omgeving het natuurlijk ook moeten ‘horen’ en begrijpen wat ze willen uitleggen.”

Angst en concentratieproblemen

Als een kind aangeeft een geluid te horen dat verder door niemand gehoord wordt, dan kan dat erg frustrerend zijn voor het kind. Als de ouders zelf geen ervaring hebben met tinnitus, is het logisch dat zij daar niet meteen aan denken. Heeft een kind angstgevoelens dan wordt dit eerder in de hoek van concentratieproblemen geplaatst of de psychische klachten. Hierdoor kunnen kinderen zich eenzaam voelen met hun klachten waar geen begrip voor lijkt te zijn, of die een andere diagnose krijgen dan het daadwerkelijke probleem. In het geval van Jasper hoort zijn moeder hem écht en wil voor hem vechten. Josine Widdershoven: “Helaas is dat niet altijd zo.

KNO- en huisarts: ook kinderen hebben tinnitus


Het komt ook nog steeds voor dat een huis- of kinderarts niet (goed) weet wat tinnitus is. Ik denk zelfs dat er ook KNO-artsen en audiologen zijn die niet zo bekend zijn met tinnitus bij kinderen. Simpelweg omdat we er niet veel over horen. En we vragen er ook niet genoeg naar denk ik.”

Aandacht voor tinnitus bij kinderen

Door aandacht aan te besteden, zoals met het verhaal van Jasper, kun je meer mensen bereiken. Het is daarom heel fijn Je Zal Het Maar Hebben aandacht heeft besteed aan het verhaal van Jasper. Hopelijk wordt er in de toekomst meer onderzoek naar gedaan, zodat de dokters en audiologen er meer nog over leren en het beter herkennen en hopelijk ook kunnen behandelen.

Onderzoek

Denise Fuchten, psycholoog-onderzoeker van het UMC Utrecht, doet samen met de KNO-onderzoeksgroep onderzoek naar de impact van tinnitus bij kinderen. Dat kinderen oorsuizen ervaren weten we, maar de methoden waarop we dat bij volwassen onderzoeken, zijn niet één op één toepasbaar bij kinderen. Met het onderzoek krijgen we een veel beter beeld van hoe kinderen tinnitus ervaren en wordt er een instrument ontwikkeld om de impact van tinnitus bij kinderen te meten.

Lees ook:

Publicatiedatum: 02 april 2024